2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka műtárgyak kerülnek kalapács alá a BÁV holnap kezdődő aukcióján

2023. szeptember 27. 09:50 Múlt-kor

Zsolnay petróleumlámpa és váza, különleges ékszerek és órák, illetve hazai és külföldi művészek kiemelkedő alkotásai kerülnek kalapács alá a BÁV 1. Kamara aukcióján, 2023. október 3–4. között. A kétnapos aukció első napján az ezüst műtárgyakra, órákra és ékszerekre lehet licitálni, a másodikon pedig a festmények és bútorok kerülnek sorra. Az árverés tételei szeptember 23-ától kezdve megtekinthetőek a BÁV ART Aukciósházában rendezett kiállításon.

Kamara Aukcó

Emőd Aurél egyedi stílusát mestere, Vaszary János hatása, a római Collegium Hungaricum ösztöndíjasaként töltött évek, illetve az olasz novecento irányzata formálta. A híres magyar festő és grafikus Csendélet II. című  képe 1942-ben szerepelt az Új Művészek Egyesülete kiállításán a Nemzeti Szalonban. Az azóta híressé vált festmény a BÁV árverésén 340 000 forintos kikiáltási árról indul.

Molnár C. Pál Menyasszony című festményének kikiáltási ára 950 000 forint. A klasszikus hagyományokat mélyen tisztelő, de a modern irányzatokra is nyitott festő Szinyei Merse Pálnál tanult a főiskolán, majd Párizsban, a Louvre legnagyobb kincseit másolva fejlesztette képességeit. Képeiben felhasználta a szimbolizmus, a szecesszió, a szürrealizmus és a nagybányai iskola hagyományait, eszközeit is.

Ez az ezüstpohár kézi technikával, domborítással és véséssel készült. A díszítményei közötti medalionban magyar zászlót lengető szabadságharcos alakja látható. Hátoldalán heraldikai elemek alatt medalionban vésett BP monogram olvasható, alján jelzet: Pest, 1848., Kronberg Frigyes. Az ezüstpohár kikiáltási ára 100 000 forint.

Az 1920 körül készült, 14 cm magas Zsolnay kisvázát a pécsi cég védjegyének számító eozinmázzal vonták be. A több rétegben felvitt máz selymes fényű, a matlézott fémfelületekre emlékeztető csillogást kölcsönöz a vázának. A műtárgy alján az anyagba nyomott 5330-as formaszám és az eozinnal bélyegzett hárompajzsos, öttornyos márkajelzés tanúskodik annak eredetéről. A váza 180 000 forintos kikiáltási árról indul az árverésen.

A Zsolnay-féle petróleumlámpa 1883-ban, Zsolnay Júlia dekorterve alapján készült. Ördögfejekkel díszített robusztus bronz lábazaton áll, hengeres fajansz lámpatestét színes mázak és aranyozás borítja, szerelékei sárgarézből készültek. Tulipánbúrája az eredeti, cilindere azonban hiányzik, ugyanis elektromos lámpává alakították át. Kikiáltási ára 80 000 forint.

Az art déco stílusát képviselő, nőalakot formázó asztali lámpa nikkelezett fémből és és feketére pácolt, faragott fa kombinációjából készült 1930 körül. Alján a gyártó Debreceni Lámpagyár és a forgalmazó Csillárok és Világítás Rt. jelzése látható. Az árverésen 180 000 forintos kikiáltási árról indulva lehet majd rá licitálni.

Az aukciónak a BÁV ART Aukciósház és Galéria ad otthont Budapesten, a Szent István körút 3. alatt, de az érdeklődők online is licitálhatnak majd. Az aukció teljes katalógusa elérhető a BÁV ART weboldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Forrás: BÁV–ARTForrás: BÁV–ARTForrás: BÁV–ARTForrás: BÁV–ARTForrás: BÁV–ARTForrás: BÁV–ART

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár