2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Egy titkosügynök bocsánatot kért a Rainbow Warrior felrobbantásáért

2015. szeptember 7. 14:07 MTI

Egy nyugalmazott francia titkosügynök bocsánatot kért azért, hogy 30 évvel ezelőtt társaival felrobbantotta a Greenpeace Rainbow Warrior nevű környezetvédelmi hajóját, megölve egy embert és nemzetközi incidenst okozva, amely alaposan megtépázta Franciaország hírnevét.


Jean-Luc Kister az új-zélandi televízióban (TVNZ) vasárnap elmondta, hogy kollégáival senkit sem akart megölni, amikor 1985. július 10-én két pokolgépet rögzítettek az Aucklandban horgonyzó hajóhoz. A Rainbow Warrior francia Polinéziába, a Mururoa-zátonyhoz tartott, hogy tiltakozzon az francia nukleáris kísérletek ellen, és megpróbálja megakadályozni azok végrehajtását. A robbanás megölte a 35 éves portugál származású holland fotóst, Fernando Pereirát.

Kister feltárta, ő volt az a búvár, aki a pokolgépeket a hajótesthez erősítette. Közölte, szándékuk csupán a hajó elsüllyesztése volt, és a halálos áldozat miatt azóta is gyötri a lelkiismeret. Az akciót "nagy, nagy kudarcnak" nevezte. "Nem voltunk hidegvérű gyilkosok. Megtettünk mindent, hogy ne oltsuk ki a hajón lévő emberek életét" - hangoztatta. Két bombát helyeztek el a hajótesten azzal a céllal, hogy az első - a gyengébb - csak károkat okozzon és megijessze a hajón tartózkodókat, akik elmenekültek, majd a második elsüllyesztette a kikötőben lévő hajót.  Fernando Pereira az első robbanás után visszament a hajón maradt felszereléséért, és életét vesztette a második robbanásban.

Kister elmondta, csodálkozva fogadta, amikor megkapták az első parancsot a Greenpeace hajójának felrobbantására, a szervezetet ugyan bajkeverők társaságának tartotta, de nem nagyon veszélyesnek. "Olyan volt számunkra, mintha bokszkesztyűkkel akarnánk egy szúnyogot agyoncsapni" - hangoztatta, hozzátéve, azt mondták neki, hogy a Greenpeace-be orosz KGB-ügynökök szivárogtak be.

Kister, aki a francia hírszerzés, a DGSE ügynöke volt, bocsánatkérését egyenes a megölt fotós lányához intézte. "Az Új-zélandi televízió adta alkalmat felhasználva szeretném a legmélyebb sajnálatomnak hangot adni, és bocsánatot kérni Marelle Pereirától és családjától Frenando Pereira akaratlan haláláért. Bocsánatot kérek Új-Zéland népétől azért a tisztességtelen, alattomos küldetésért, amelyet egy szövetséges, baráti és békés ország ellen hajtottunk végre" - hangsúlyozta.

Bunny McDiarmid, a Greenpeace új-zélandi igazgatója közölte, jó hallani a bocsánatkérést, de annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a francia ügynökök meggondolatlanul cselekedtek. McDiarmid annak idején matróz volt a Rainbow Warrior fedélzetén, de a robbanás pillanatában nem tartózkodott a hajón. Peter Willcox, a hajó parancsnoka Facebook-posztjában arról írt, hogy őszintének véli Kister bocsánatkérését, de úgy vélte, a francia ügynököknek mindegy volt az, hogy bárki meghallhat az akcióban.

Az incidens hosszú ideig megterhelte Franciaország és Új-Zéland viszonyát. Dominique Prieur és Alain Mafart francia titkos ügynököket Új-Zélandon elfogták, mindketten bűnösnek vallották magukat nem szándékos emberölés vádjában. Tíz év börtönt kaptak, de három év után hazaszállították őket Franciaországba, ami felháborított sok új-zélandit, mondván kormányuk meghajolt a francia nyomás előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Fernando Pereira
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár