2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkosszolgálat a környezetvédők ellen

2010. július 13. 10:52 MTI

Huszonöt éve, 1985. július 10-én bomba robbant az új-zélandi Auckland kikötőjében, megrongálva a Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom Rainbow Warrior nevű hajóját. Tíz perccel később működésbe lépett egy jóval erősebb robbanószerkezet is, amely elsüllyesztette a hajót: a merényletben életét vesztette a Greenpeace egy aktivistája is.

Mint az napok alatt kiderült, az amatőr módon megszervezett és végrehajtott, világszerte felháborodást kiváltó akciót a francia titkosszolgálat (DGSE) emberei hajtották végre, hogy megakadályozzák a Greenpeace tiltakozását a csendes-óceáni francia nukleáris robbantások ellen.

Franciaország az 1980-as években kezdett ismét atomrobbantásokba Francia Polinézia korallzátonyainál, Moruroa közelében. A Greenpeace tagjai úgy döntöttek, behajóznak a katonai övezetbe, hogy tiltakozzanak a kísérletek ellen, esetleg meg is akadályozzák azokat. Terveikről tudomást szerzett a DGSE, amely a legfelsőbb vezetés jóváhagyásával elhatározta, hogy elhárítja a "fenyegetést" - az máig vitatott, vajon maga Francois Mitterrand elnök tudott-e a készülő akcióról.

A sebtében előkészített, Satanique fedőnévre keresztelt művelet során a hajón békaemberek két aknát helyeztek el, amelyek tíz perc időkülönbséggel robbantak fel. A franciák arra számítottak, hogy az első detonáció után mindenki elmenekül a fedélzetről, majd a nagyobb bomba a tenger mélyére küldi a Rainbow Warriort. Balszerencsés módon azonban egy portugál származású holland fotós, Fernando Pereira az első robbanás után visszatért felszereléséért, és életét vesztette, amikor a hajó elsüllyedt.

A tettesek kiléte szinte órák alatt kiderült. A kikötőben elszaporodott lopások miatt ugyanis az őrség feljegyezte a merényletet szervező "házaspár" (valójában francia titkos ügynökök) autójának rendszámát, és gyorsan kiderítették róluk, hogy hamis svájci útlevéllel érkeztek Új-Zélandra. Másnap el is fogták őket, ujjlenyomatukat pedig megtalálták a bomba elhelyezésére szolgáló csónak alján. Két hét múlva vádat emeltek ellenük, és miután az is napnál világosabb lett, hogy az ügy mögött a francia titkosszolgálat áll, a francia-új-zélandi viszony mélypontra jutott.

Párizs először tagadta, hogy köze volna a merénylethez, de a szaporodó bizonyítékok hatására szeptember 22-én Laurent Fabius akkori kormányfő elismerte a "kegyetlen igazságot". Két nappal korábban már bejelentette lemondását Charles Hernu védelmi miniszter, és felmentették Pierre Lacoste tengernagyot, a DGSE vezetőjét. A két elfogott ügynököt 10-10 évi szabadságvetésre ítélték, de egy év után házi őrizetbe kerültek Francia-Polinéziában, majd hazatérhettek. Egyiküket 1991-ben ki is tüntették.

Franciaország 7 millió dollár kártérítést fizetett Új-Zélandnak, 8,1 milliót a Greenpeace-nek, amely ebből bérelte ki a Rainbow Warrior II-t. Magát az első hajót 1987-ben maori temetési szertartással elsüllyesztették a Matauri-öbölnél, hogy mesterséges zátonyként nyújtson menedéket az óceán helyi élővilágának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár