2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy nemrég előkerült fénykép oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

2017. július 6. 16:36

A repülés története első nagy női úttörőjének ismeretlen sorsa régóta foglalkoztatja a kutatókat és lelkes amatőröket egyaránt. Earhart a hivatalos verzió szerint a Csendes-óceánba zuhant, mások szerint egy lakatlan szigeten hajtott végre kényszerleszállást. Egy újonnan előkerült fénykép pedig azt a teóriát látszik alátámasztani, miszerint navigátorával együtt japán fogságba került. 

Egy nem mindennapi vállalkozás

Az Atlanti-óceánt 1932-ben egymaga keresztülrepülő Amelia Earhart korának ünnepelt hőse volt. A történelem egyik legelső híres női pilótája 1937-ben egy utolsó nagy vállalkozásra szánta el magát: megkísérelte körberepülni a Földet, amit előtte csak néhányan, a bolygó északi, tehát "rövidebb" részén tettek meg, míg Earhart útvonala javarészt a trópusi égöv mentén haladt.

Miután a Kalifornia állambeli Oakland városából a floridai Miamiba repült, ahol bejelentette útját a sajtó előtt és június 1-én korszerű Lockheed Electra típusú gépével, fedélzetén Fred Noonan navigátor társaságában útnak indult. A következő hónapban sikeresen abszolválták a Dél-Amerika, Afrika, majd Ázsia felett való átrepülést – természetesen számos megállóval útközben – és június 28-án végül megérkeztek Új-Guineába. Innen július 1-én emelkedtek ismét levegőbe és indultak el tervezett útjuk egyik legutolsó szakaszára, a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-sziget felé.

Mivel mindez még a radartechnológia elterjedése előtt történt, Earhart útját egy Howland mellett horgonyzó hajó, az Itasca segítette rádiós iránymeghatározás, illetve füstjelek segítségével. Az Itasca által Earharttól fogadott utolsó jelzés szerint a repülőgép már a sziget közelében járt július 2-ának reggelén, de még nem sikerült megpillantaniuk azt. Ugyanezen jelzés szerint az Elektra repülőgép üzemanyagszintje ekkor már alacsony volt.

Amelia Earhart és Fred Noonan ezt követően mintha eltűnt volna a Föld színéről. A repülőgép sosem érkezett meg Howland szigetére és mindmáig sem a két kalandor holttestét, sem az Elektra lezuhant roncsait nem tudták azonosítani. Az azóta eltelt 80 évben természetesen számos elmélet látott napvilágot Earhart sorsát illetően.

Az amerikai kormányzat hivatalos magyarázata – és a legtöbb kutató által valószínűsített verzió – szerint semmiféle rejtély nincs az eset mögött: Earhart nem találta meg a szárazföldet, repülőgépéből az utolsó bejelentkezését követően kifogyott az üzemanyag és az Elektra a Csendes-óceánba zuhant. A gép és utasainak maradványait tehát az óceán mélyén kell keresnünk. A roncsok felkutatására már 2002-ben, majd 2009-ben is indult expedíció, de mindeddig sem a mélytengeri radaros vizsgálatok, sem a felderítő búvárrobotok alkalmazása nem vezetett eredményre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Amelia EarhartAmelia Earhart és Fred NoonanA közelmúltban előkerült fényképAmelia EarhartAmelia Earhart és a navigátor Fred Noonan

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár