2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy morvaországi kolostor apátja már a 18. században használt smiley-t

2017. március 10. 08:35 MTI

Bár a smiley "feltalálójának" Harvey Ball amerikai képzőművészt tartják, a manapság rendkívül népszerű hangulatjel grafikai formáit már a korábbi századokban is ismerték és használták. Nemrég Trencsében találtak 17. században keletkezett hangulatjeleket, most pedig cseh történészek bukkantak rájuk 18. századi levelekben. 

A dél-morvaországi Zdár nad Sázavouban működő cisztercita kolostorban Bernard Hennet apát 1741-től általában ilyen jeleket tett az általa írt levelek végére aláírása mellé - közölte David Merta cseh történész, aki a jelenleg felújítás alatt álló kolostor okiratait kutatja. Nemrég Trencsénben is hasonló hangulatjellel ellátott 17. századi dokumentumot fedeztek fel.

Merta az apát által írt olyan leveleket fedezett fel, amelyekben a mai hangulatjelek megtalálhatók. "Először arra gondoltunk, hogy az apát ezzel jelölte meg azt a helyet, ahová a pecsétet kellett volna tenni. Arra is gondoltunk, hogy esetleg így akarta valaki, valamilyen felettes megjelölni, hogy a levelet jóváhagyta" - mondta a Cseh Sajtóirodának a történész.

A 18. századi emotikon titkát végül levéltáros kollégái segítségével sikerült kideríteni. "Akkoriban, egészen a 19. század közepéig általános gyakorlat volt a régióban, hogy az üzleti levelezésben ilyen jelekkel adták a partner tudtára, hogy a levél mellékleteket is tartalmaz. A levéltárosok számára tehát a dolog nem újdonság. Azzal, hogy a régi jelek grafikája nagyon hasonlít a mai emotikonokra, eddig a levéltárosok ismereteim szerint nem is foglalkoztak" - magyarázta David Merta. Zdár nad Sázavou morva kisváros értékes műemlékei révén szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár