2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

Bosszúhadjárat

December 28-án a cowboyok bosszút kíséreltek meg: Virgil Earpöt sörétes puskával sebesítették meg egy sikátorban, a helyszínről Ike Clanton kalapja került elő. Clantonra végül nem sikerült rábizonyítani a támadást.

Március 18-án Morgan Earpöt biliárdozás közben az utcáról ismeretlenek lőtték le. Wyatt Earp arra jutott, nem bízhat a törvényes igazságszolgáltatásban: magának kell igazságot tennie. A Virgil elleni gyilkossági kísérlet után szövetségi marsallhelyettessé kinevezett Earp maga mellé gyűjtötte testvéreit, James-t és Warrent, valamint „Doc” Holliday-t és további öt társukat. Kéthetes bosszúhadjáratuk során négy törvényen kívüli cowboyt öltek meg.

Habár nem tartott sokáig, a tombstone-i időszak meghatározta Earp későbbi hírnevét. Életében azonban mégsem emiatt vált a leghíresebbé: 1896. december 2-án egy San Franciscóban tartott bokszmeccsen bíráskodott, amelyen Bob Fitzsimmons küzdött Tom Sharkey-val a nehézsúlyú világbajnoki címért. A favorit Fitzsimmons dominálta a mérkőzést, azonban egy – a legtöbb szemtanú által testütésnek látott mozdulat után – Sharkey a földre esett, és mélyütést reklamált. Earp ezt megadta, és a szabálytalannak ítélt Fitzsimmonsszal szemben Sharkey-t kiáltotta ki győztesnek.

Az eset országos felháborodást keltett, amelynek eredményeképpen mindenhol megismerték Wyatt Earp nevét. Fitzsimmons bíróságon kívánta megváltoztatni a döntést, ennek eredménye azonban végül az lett, hogy San Franciscóban betiltották a profi ökölvívást, így nem volt lehetőség felülvizsgálatra.

Nyolc évvel az ominózus meccs után Dr. B. Brookes Lee beismerte, hogy 1000 dollárért úgy kezelte az ütés után Sharkey-t, mintha az valóban mélyütést kapott volna, miközben valójában nem így történt. Sokak szerint maga Earp is benne lehetett a mérkőzés megbundázásában.

Earp a Tombstone utáni években számos helyen megfordult (köztük Alaszkában is), és sok vállalkozást üzemeltetett több-kevesebb sikerrel. Ekkori felesége, Sadie Marcus súlyos szerencsejáték-függő volt, és tetemes összegeket játszott el. Ennek ellenére több mint 50 éven át éltek együtt.

Wyatt Earp 1929. január 13-án, 80 éves korában hunyt el Los Angelesben, krónikus húgyúti fertőzésben. Fivérei közül ő volt az utolsó, családjából feleségén kívül húga, Adelia élte túl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Amerikai marhatenyésztő fiával, lovaival és karámjaival az 1890-es években. Wyatt Earpnek már kamaszként vezetnie kellett a családi farmot.Egy vadnyugati város előkelő polgárai a 19. század második felébenWyatt Earp (b) és Bat Masterson 1876-ban a törvény védelmezőiként Dodge CitybenA kansasi Dodge City rendőri erejének tagjai 1883 körül. Álló sor: W.H. Harris, Luke Short, Bat Masterson, ülő sor: Charlie Bassett, Wyatt Earp, Frank McLean, Neal Brown.John Henry „Doc” Holliday 1882 körülA vadnyugat leghíresebb lövöldözésének helyszíne, a tombstone-i O.K. Corral romjai 1885-benTom McLaury, Frank McLaury és Billy Clanton holttestei. Mindannyiukkal Wyatt, Morgan és Virgil Earp (utóbbi mint a helyi marsall), valamint „Doc” Holliday végeztek az O.K. CorralnálHenry Fonda (1905–1982) Wyatt Earp szerepében a Clementina, kedvesem című 1946-os filmben, amely az O.K. Corral-i lövöldözéshez vezető eseménysorozatot dolgozza fel John Ford rendezésében
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár