A vörösterror 133 napja

Egy kislány kardot talált abban a tóban, amelybe a legenda szerint Artúr halála után beledobták az Excaliburt

2017. szeptember 6. 12:09

A hét éves Matilda Jones édesapjával a cornwalli Dozmary Pool nevű tóban eveztek, amikor a kislány egyszer csak a mindössze térdig érő vízben, a tó fenekén meglátott egy 120 centiméter hosszúságú kardot. A legenda szerint Artúr király halála után ide dobta be Sir Bedivere a híres Excaliburt.

Excalibur

A Jones család hatnapos kiránduláson vett részt a délnyugat-angliai Cornwallban, amikor a lányok arra kérték apjukat, hogy evezzenek egyet a közeli Dozmary Poolban. Forrón tűzött a nap, amikor betolták a csónakot, majd néhány pillanat elteltével a sekély vízben Matilda azt kiáltotta, hogy lát egy kardot.

„Mondtam neki, hogy ne legyen buta, biztosan csak egy kerítésdarab. Ám mikor én is lenéztem a tó fenekére, tisztán kivehetően egy kardot láttam ott feküdni” – mondta az édesapa, Paul Jones a sajtónak. Úgy véli, egy 20-30 éves filmkellékről lehet szó – a kard állapotát látva, bizonyára igaza lehet a becslést illetően.

A Dozmary Pool taváról azt tartják a mondák, hogy a Tó asszonyának otthona. A legenda szerint tőle kapta Artúr király az Excaliburt. Az uralkodó éppen Galliában harcolt, amikor Artúr unokaöccse, Mordred trónbitorlóként lépett fel, többek között Ginevrát is elhódította tőle. Artúr a győztes galliai hadjáratból hazasietett, hogy bosszút álljon rokonán. A camlanni csatában találkoztak a seregeik (a mítoszok elmondása szerint 537 körül zajlott az ütközet). Habár Artúr győzelmet aratott unokaöccse felett, és maga Mordred is elhunyt, a király halálos sebeket szerzett. Miután elhunyt, Sir Bedivere ellovagolt az Anglia szegletében lévő tóhoz, és bedobta a kardot.

Egy másik, a tóhoz köthető történet egy bizonyos Jan Tregeagle-ről szól, aki vagyonért és hatalomért cserébe alkut kötött az ördöggel. Élete végén nem halt meg, hanem arra lett kárhoztatva, hogy a feneketlen Dozmary Poolban állandóan megkínozzák. (Egyébként a 37 holdnyi területű tó sehol sem mélyebb 2,7 méternél.) Sokak szerint ma is hallani lehet Tregeagle szellemét a kikötőben.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!