2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Családja maradványaival együtt bukkantak rá egy fáraó aranyművesének múmiájára

2017. szeptember 11. 09:41 MTI

Egyiptomi régészek egy fáraókori aranyműves sírjára bukkantak Luxor közelében, amely nemcsak a több mint 3500 éve élt férfi, hanem felesége és két gyermeke múmiáit is rejtette - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

Az Újbirodalom (K.e 16-11. század) korabeli síremléket a Kairótól 400 kilométerre délre fekvő Luxor közelében, a Nílus nyugati partján elterülő Drá Abul Naga nekropoliszban találták, ahol annak idején fáraók magas rangú hivatalnokait temették el.

A 18. dinasztia korából származó sírban rábukkantak Amenemhat aranyműves és felesége szobrára. Az aranyműves egy magas támlás széken ül felesége mellett, aki hosszú ruhát és parókát visel. Kettejük között egy kisebb figura áll, amely egyik fiúkat ábrázolhatja. A síremléknek két aknája van, a központi volt az aranyművesé és feleségéé - mondta el a régészcsoportot vezető Musztafa Vaziri az al-Ahram egyiptomi napilap online kiadásának.

A hét méter mély sírban múmiákra, szarkofágokra, fából készült temetkezési maszkokra és kisebb szobrokra bukkantak. A mellette lévő másik aknában a 21. és 22. dinasztia idejéből származó szarkofágokra bukkantak. Serin Ahmed Savki oszteológus, aki a múmiákat tanulmányozta, elmondta, hogy a nő valószínűleg 50 éves korában halt meg. Két gyermeke minden bizonnyal 20-30 éves közötti lehetett, amikor meghalt. Mindkettőjük múmiája nagyon jó állapotban őrződött meg. Vaziri szerint nem egy időben temették el őket, egyiküket később helyezték örök nyugalomra ugyanabba a koporsóba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár