2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Csalásokat és trükköket is tartalmazott a túlvilági élethez az egyiptomi Halottak Könyve

2022. szeptember 21. 16:29 Múlt-kor

Félelmetes istenségek

A ba egy sor kapun is át kellett, hogy haladjon, melyek mindegyikét másik istenség őrizte. A kapuk és az őrök beható ismerete elengedhetetlen volt a továbbjutáshoz, a Halottak Könyve pedig bőséges információval segítette az elhunytat.

Így például, amikor a hatodik kapuhoz ért, a 146. varázsige szerint így kellett szólnia: „Engedj nekem utat, mert ismerlek, ismerem a neved, és ismerem az isten nevét, aki őriz téged – Sötétség Úrnője, hangosan kiáltó; magasságát nem lehet tudni szélességéből, kiterjedése megismerhetetlen. Megszámlálhatatlan kígyó van rajta, és még a Mozdulatlan [azaz Szokar, a halottak memphiszi istene] előtt épült.”

A halottnak saját magát is fel kellett magasztalnia, és hivatkozni az istenek védelmére. „Nevem nagyobb a te nevednél, és erősebb a tiednél a tisztesség útján” – írja a 144. ige.

A legfontosabb próba azonban a bevezetőben leírt helyen, a Két Maat Csarnokában várta az elhunytat, akinek földi létét itt bírálták el. Miután megválaszolta a 42 mumifikált isten kérdéseit, a sakálfejű Anubisz isten mérlegéhez léphetett, amelynek egyik serpenyőjébe az igazság képe (az ókori ábrázolásokon leggyakrabban egy toll), a másikba a halott szíve került.

Ha a kettő egyensúlyban volt, az elhunyt bebocsátást nyert az örök életbe, azonban ha nem, akkor az útja a „kárhozottak felfalójához”, a krokodilfejű, oroszán elülső testével és víziló hátsó felével bíró Ammuthoz vezetett. E második halállal az elhunyt személy örökre megszűnt létezni.

A Halottak könyvében azonban volt egy megoldás ennek elkerülésére, a 30B sorszámmal ismert igével: „Ó szívem, szíve anyámnak! Különféle alakjaim szíve! Ne tanúskodj ellenem, ne ellenkezz velem a döntéskor, ne légy velem ellenséges az Egyensúly Tartójának jelenlétében!”

Ahogy John H. Taylor elmondta: „Még ha rossz életet is éltél, ezzel az igével megúszhattad, mivel megakadályozza, hogy a szíved elmondja az igazat az isteneknek. Ez az első alkalom a történelemben, ahol azt látjuk, hogy az életben tanúsított viselkedés határozza meg a halál utáni sorsot. Nem vitték azonban végig a logikus végkifejlethez, mivel csalással ki lehetett kerülni ezt a kellemetlen pillanatot.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A halottat a túlvilágon segíteni szánt szövegeket volt, hogy a sírok belső falára jegyezték fel, mint itt Tutanhamon sírjábanI. e. 1550 után gyakoribbá vált a papiruszon való rögzítésükTemetési menet egy ókori egyiptomi falfestményenAz elhunyt áldozatot mutat be Ré istennekAnubiszhoz fohászkodó halott ábrázolása egy papiruszonA Halottak Könyvének nem volt egységes szövege, példányai mind eltérnek egymástól kisebb-nagyobb mértékben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár