2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Cromwell skót foglyainak tömegsírjaiban 13 éves gyermekek is pihentek

2015. szeptember 4. 08:26

Egy 365 éves rejtély oldódhat meg az angol polgárháború egyik legvéresebb csatájából származó maradványok azonosításával. 1650-ben a dél-skóciai Dunbar mellett Cromwell vasbordájú angoljai hatalmas vereséget mértek a királypárti (a lefejezett Károly fiát támogató) skótokra, akiknek fogságba jutva a poklok poklát kellett kiállniuk, többségük maradványai máig nem kerültek elő.

Egy skót fogoly az 1650-es dunbari csatából

Az észak-angliai Durham katedrálisa mellett két tömegsírban több tucatnyi skót katona maradványaira bukkantak, akiket Oliver Cromwell parancsára vetettek fogságba a 17. század egyik legvéresebb csatájában. A Durham Egyetem régészei egy 18 hónapos kutatás után publikálták eredményeiket, amelyek megoldhatják a 365 éve érintetlenül pihenő, 17-28 emberi maradvány összekevert csontjainak rejtélyét.

A kutatócsapat szerint az egyetlen elfogadható magyarázat az, hogy a csontok azoknak a skót katonáknak a maradványai, akik az 1650-es dunbari csatában fogságba estek, miután az angol parlament hadserege győzelmet aratott Dél-Skóciában. A brutális ütközet, amely alig egy órán át tartott, Cromwell vasbordájú serege és a felkészületlen skót hadsereg között zajlott le, amely az egy évvel azelőtt kivégzett I. Károly fiának, II. Károlynak a skót trónra benyújtott igényeit támogatta.

A csatában elesettek becsült száma elég széles skálán mozog, ugyanis egyes kutatók szerint mindössze 300-an vesztették életüket a dunbari mezőkön, míg mások 5 ezer főre teszik az elhunytak számát. A legújabb becslések szerint mintegy hatezer skót esett el vagy jutott angol fogságba (más források szerint akár tízezer is lehet ez a szám), közülük közel ezer fő – a sebeiktől eléggé legyengülten és betegségektől gyötörten, de – kiszabadult.

További ezer fogságba jutott skót katona vesztette életét a Dunbartól Durhamig tartó mintegy 170 kilométeres út során az éhség, a kimerültség és a kitörő vérhas következtében. Néhányuknak sikerült megszökniük a halálmenetből, azonban sokukat elfogtak és kivégeztek. Körülbelül háromezer skót fogoly jutott el élve a használaton kívüli durhami katedrálishoz és kastélyhoz, ahová bezárták őket.

A becslések szerint 1700 skót fogoly hunyt el és temettek el a katedrális környékén, ám lehetséges, hogy további tömegsírok lehetnek még a közelben, többek között a durhami egyetem épületei alatt is. „Ez egy rendkívüli jelentőségű felfedezés, ugyanis ezáltal közelebb kerültünk a 365 éves rejtély megoldásához, és fény derülhet arra, mi lett a sorsa a többi elhunyt skótnak” – mondta el a The Guardiannek Richard Annis helyi régész.

2013 novemberében egy új kávéház építésénél találták maradványokat, az akkori elemzések szerint 13 és 25 év közötti férfiakról volt szó. A kutatások és a mellettük talált tárgyak alapján arra lehetett következtetni, hogy mind a dunbari csatában kerültek fogságba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A foghézagból jól látszik, hogy a skót fogoly sokat pipázott

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár