Hitler elfeledett szövetségesei

Jekatyerinburgban mégsem a cári család maradványait találták meg

2005. június 13. 10:08

A jekatyerinburgi leletek DNS-vizsgálata bebizonyította, hogy a maradványok nem a kivégzett cári családtól származnak.

Romanovok a Múlt-koron
Vita a Romanovok csontjairól
Viktória királynő rejtélyes unokája
Újratemetik az utolsó Romanov-cár anyját
Az utolsó orosz cár
Az Egyesült Államok-beli Stanford Egyetemen amerikai és orosz tudósok most fejezték be az úgynevezett jekatyerinburgi földi maradványok és Erzsébet nagyhercegnő (Alekszandra Fjodorovna cárné nővére) DNS-ének összehasonlítását.

A vizsgálat alapján ismételten megállapították, hogy az urali város közelében a múlt évtizedben fellelt emberi maradványok nem a bolsevik hatóságok által 1918-ban kivégzett cári családtól származnak.

1995-ben a szentpétervári Péter-Pál székesegyházban, az orosz cárok hagyományos temetkezési helyén Jelcin akkori elnök és kormánya számos külföldi képviselő jelenlétében, állami gyászpompával, ünnepélyesen helyezte örök nyugalomra az utolsó orosz uralkodónak, feleségének és négy gyermekének állítólagos hamvait.

Az ortodox egyház kezdettől fogva kétségét fejezte ki az iránt, hogy az elégetett holttestek valóban a cári családtól származnak (ez a kétségük igazolódott most be), és azokat csak ennek megfelelően volt hajlandó temetési szertartásban részesíteni. Alekszandr Makarov főesperes, a moszkvai pátriárkátus képviselője az amerikai és orosz tudósok jelentését kommentálva emlékeztetett rá, hogy az orosz ortodox egyház szentté avatta II. Miklóst és családjának tagjait, így azok földi maradványai ereklyének számítanának. Az egyháznak ezért feltétlenül meg kellett győződnie a Jekatyerinburg közelében fellelt földi maradványok eredetéről. "Másrészt viszont nyilvánvaló, hogy a jekatyerinburgi földi maradványok az istentelen hatalom áldozatainak hamvai, mivel az a hely, ahol rájuk bukkantak, a tömeges kivégzések színhelye volt a polgárháború első éveiben. Ezért javasolta az egyház, hogy sírjuk legyen jelképes emlékmű" - fejtette ki a főesperes.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!