2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

330 éve alapították a greenwichi csillagvizsgálót

2005. augusztus 10. 16:01

330 éve, 1675. augusztus 10-én alapították Greenwich-ben a királyi csillagvizsgálót.

Királyi csillagda

A London dél-keleti peremvárosában, a Temze déli partján lévő obszervatórium létrehozását e napon rendelte el II. Károly király. Vezetőjének John Flamsteed lelkészt nevezte ki - ő volt az 1725-ben megjelent első komoly csillagkatalógus szerzője, s csillagkép-atlaszt is szerkesztett. Az épület a híres francia kerttervező, Le Notre alkotta királyi park legmagasabb pontján, egy dombon létesült. A "hajózás és csillagászat tökéletesítése érdekében" épített intézmény főleg gyakorlati csillagászattal: navigálással, időméréssel, a csillagok helyzetének meghatározásával és almanachok, évkönyvek kiadásával foglalkozott.

A csillagda épületét a nagy barokk építész, Christopher Wren tervezte, ezt később első csillagászáról Flamsteed House-nak nevezték el. 1767-től adták ki a greenwichi időn alapuló The Nautical Almanac című évkönyvet, ennek népszerűsége is hozzájárult ahhoz, hogy később ezt a délkört fogadták el kezdő meridiánnak s a nemzetközi időzónák alapjának. Az obszervatórium később az Admiralitás kezelésébe került, ennek utasítására 1833 óta az épület két tornya egyikén, egy rúd végén lévő gömb máig minden nap déli egy órakor leesik, hogy a hajósok s a tengerészeti órák készítői beállíthassák a pontos időt. A greenwichi idő csak 1880-ban lett egész Nagy-Britannia hivatalos ideje.

A 20. században a napfizika és csillagfizika is egyre inkább teret kapott az intézet munkájában. A csillagvizsgálót London szennyezett levegője és zavaró fényei miatt 1948-ban áthelyezték a 70 km-re fekvő, sussexi Abingerbe, a Herstmonceux-kastélyba, majd az egyetemi kapcsolatok révén 1990-ben Cambridge-be. Az obszervatórium "időpont-részlegét" 1990-ben bezárták, mivel a céziumatom által kibocsátott fény frekvenciáján alapuló atomóra már korábban megbízhatóbbnak bizonyult az égitestek kissé szeszélyes mozgására épülő greenwich-i alapidőnél, így a pontos időt már ennek alapján állapítják meg. A régi csillagvizsgáló ma múzeum, amelyben az obszervatórium eredeti műszereit: távcsöveket és kronométereket, valamint térképeket és rajzokat láthatunk. Az első navigációs kronométert 1736-ban Jack Harrison ácsmester szerkesztette, a hajósok ennek idejét a helyi idővel összevetve határozták meg hosszúsági helyzetüket. Bemutatják Flamsteed tiszteletes vattaruháját is, melyben hideg éjszakákon az eget kutatta. Az épület falán látható az a díszes óra, amely a mindenkori legpontosabb greenwichi időt (GMT) mutatta, valamint a Nulla Délkört jelző keskeny rézpánt is - ez a turisták kedvelt fényképezkedő-helye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár