2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

330 éve alapították a greenwichi csillagvizsgálót

2005. augusztus 10. 16:01

Időzónák

A greenwichi délkör idejét az 1884. évi washingtoni nemzetközi kongresszuson fogadták el világidőként. Előtte a Kanári szigetek nyugati tagjától, Ferrótól (Hiero, az ókorban ez volt a legnyugatibb ismert hely), vagy Párizstól mért földrajzi hosszúságokat is használtak, továbbá berlini, koppenhágai, isztambuli, az olasz Monte Mariói és orosz pulkovói meridiánokat. Ferro 17 fok 39' 51''-re nyugatra, Párizs 2 fok 20' 14,4''-re keletre van Greenwich-től - az eltérés köztük majdnem pontosan 20 fok. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1890-ben, Franciaország csak 1911-ban fogadta el a greenwichi időt.

Herstmonceaux

Régi térképeken magyar nulla-meridiánokat is találunk: a nagyváradi Vitéz János, a budai Mátyás király, illetve Regiomontanus, a nagyszombati Pázmány Péter, a pozsonyi Mikovinyi Sámuel nevéhez fűződik. Egy újabb budai kezdődélkört Hell Miksa jelölt ki. A greenwichi időzóna elvben 7,5-7,5 fokra terjed ki Greenwich-től keletre és nyugatra, innen 15 fokonként változik egy-egy órával a zónaidő. A gyakorlatban a zónahatárokat a politikai határokhoz és természeti adottságokhoz igazítják. Kína négy zónára kiterjedő területén például egyetlen időt számítanak, Szibéria északi részein mintegy 30 fokos zónákat találunk, köztük két óra az eltérés. Irán, Afganisztán, India, Mianmar, Ausztrália középső része és néhány kisebb terület hivatalos ideje fél órával tér el a szomszéd zónától.

Magyarország a közép-európai zónához tartozik, amely - az EU egységesítő törekvései miatt - Spanyolországtól Lengyelországig terjed. A nyugat-európai (greenwichi) időt ma csak Nagy-Britanniában, Portugáliában és Izlandon használják. A greenwichi középidő (Greenwich Mean Time, GMT) 0 óra 0 perce a Nap delelésére esett, ezt 1925-ban úgy módosították, hogy a nap éjfélkor kezdődjék, mint a hétköznapi életben. Az elnevezésekben azonban zavar keletkezett, s ezért a Nemzetközi Csillagászati Unió 1928-ban a nulla délkör mentén mért időt nemzetközi világidőnek nevezte el. Általában ma ezt használják, de a GMT-t is alkalmazzák az angolszász országok hajózásában.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár