2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A bumeráng őshazája Anglia

2004. május 10. 00:27

Egy angol történész szerint nem Ausztrália, hanem Anglia a bumeráng őshazája. A kutató egy 4000 éves sziklarajzon látható szvasztikáról azt állítja, az nem más, mint az első ismert bumeráng-ábrázolás - adták hírül angol, amerikai, és - kétségkívül hitetlenkedő - ausztrál lapok a hétvégén.

Korábban

Bálnavadászok a sziklarajzon
A Korea déli részén talált petroglifákról (sziklarajzokról) kiderült: a helyi őslakók már 6000 évvel ezelőtt is bálnavadászatokat tartottak.
Rejtélyes faragott kő Panamában
Eddig sosem látott faragványokra bukkantak Dél-Amerikában, mikor egy cornwalli régész gazdagon díszített sziklát talált a panamai dzsungelban.
Egyáltalán nem titokzatos jelek a monoliton
Stonehenge misztikuma még mindig megragadja a lelkeket, de a lézeres vizsgálatok lévén megpillantott vésetek arra utalnak, hogy valószínűleg halotti kultuszhely volt.

Terry Deary egy i. e. 4000-ből származó, West Yorkshire-ben talált sziklarajz vizsgálatából arra következtet: azon egy négyágú bumeráng látható. Az Ilkley Moor helység közelében lévő, 1870-ben felfedezett követ a különös formájú véset miatt régóta Szvasztika-kőnek hívják. A kutatók eddig egyszerű szvasztika-rajzként kezelték a követ, hiszen ezt a motívumot gyakran használták az ókori görögök és rómaiak is.

Deary azonban azt állítja: nem díszítményről, hanem nagyon is valóságos tárgy reprezentációjáról van szó, és a brit őslakosok már a rajz keletkezésének idején képesek voltak jól működő bumerángot készíteni. A kutató szerint a dél-ausztráliai Wyrie-mocsárban talált, 10000 éves bumerángok inkább hajítófegyverek voltak, mivel nem jöttek vissza.

`A sziklarajzot mai, pontosan megtervezett, négyágú bumerángok fényképeivel hasonlítottam össze. Mondhatom, a hasonlóság szembeötlő. Aztán megvizsgáltam a Wyrie-mocsárban talált fegyverrel, aminek egyáltalán nincsenek a bumerángokra jellemző aerodinamikai tulajdonságai. Az csak egy hajítófegyver. A bumerángok attól bumerángok, hogy visszajönnek; a hajítófegyverek pedig nem jönnek vissza. A Wyrie-fegyvernek márpedig nincsenek olyan aerodinamikai tulajdonságai, amitől elhajítás után visszajönne` - indokolta elméletét a tudós.

`Igazából azt szeretném` - folytatta Deary - `hogy az emberek ne higyjék el azonnal, amit mondok, pusztán azért, mert egy szakértő mondja. Vitát szeretnék gerjeszteni, és ha bebizonyosodik, hogy tévedtem, kész vagyok elismerni` - vallja a történész. `A vitát azonban nem akarom nekik megspórolni: azt akarom, hogy az emberek foglalkozzanak a témával, és hogy az ausztrálok is beszálljanak a diskurzusba.`

Pedig vitapartnerben eddig sincs hiány: West Yorkshire körzeti régészeti felügyelője, Gavin Edwards szerint a négyágú rajzot mindig is szvasztikának tekintették, és semmi sem szól amellett, hogy ezután valami mást lássanak benne. Ősi szvasztika-ábrázolásokat egyébként Olaszországban, Svédországban és Portugáliában is találtak.

Mivel Angliában ez az egyetlen ismert szvasztika-ábrázolás, Edwards szerint valószíntlen, hogy népszerű fegyver lett volna. `Tényleg úgy néz ki, mint egy mai négyágú bumeráng, de még sohasem hallottam, hogy valaki komolyan ahhoz is hasonlította volna.` - mondta Edwards, aki szerint `a vésett köveknél mindig előkerülnek a meglepő vagy szélsőséges nézetek`.

`Bizonyos egyének szeretik magukat szakértőnek beállítani. Semmilyen formában sem szeretném megerősíteni az elméleteiket` - tette még hozzá.

Edwards azt is megjegyezte, hogy a rajzot a 19. században minden valószínűség szerint `babrálták`. `Elég valószínű, hogy valakik még különösebbé, még egyedibbé, ezzel még fontosabbá akarták tenni a rajzot, ezért belenyúltak az ábrájába` - állítja a régész.

`Persze ez is csak feltételezés. A vésetekkel legnagyobb gond tudományos szempontból, hogy alig lehet őket datálni. Ez is hozzájárul, hogy annyi spekuláció és elszállt ötlet kering a köztudatban velük kapcsolatban. Pedig némelyik még igaz is lehet, hiszen egészen biztosat senki sem tud ezekről az ábrákról.`

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár