2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legépebb etruszk várost

2004. április 23. 10:00

Korábban

Napvilágra került etruszk szörnyek
A modern kor egyik legnagyobb művészettörténeti felfedezése - így beszélnek az etruszk szörnyekről azok a tudósok, aki már láthatták őket.
Helyreállítják a hunok fővárosát
Tongwan az egyetlen hun főváros, amely épségben maradt ránk. Kínai régészek elhatározták: nemcsak a teljes várost, hanem annak természeti környezetét is helyreállítják - beleértve a sivatag erdősítését.
Átépítenék Róma ókori városmagját
Ókori formájában épülhet újjá Róma történelmi városmagja, ha az olasz főváros polgármesterének terve valóra válik.

Hol lehet Chamars?

Centauro és szakértőkből álló csapata mindenesetre gondosan dokumentál minden, a frissen felszínre került város környezetében talált leletet. Érzése szerint az a település, amit eddig megtaláltak, mindössze egy sok közül, tehát Chamars városállam falain belül még több városra is bukkanhatnak. A régészcsapat annyit már bizonyosan tud, hogy a falak egy kb. 12 négyzetkilométeres területet ölelnek körül. A falakon belül számos sír, jókora épület-alap, és egy bonyolult, csatornákból és mesterséges víztározókból álló vízvezeték-rendszer is van. Az egyik szakaszon a növényzetből kiemelkedő, 3 méter széles fal 500 méter hosszan fut.

"Úgy tűnik, a falak igen jó állapotban maradtak fenn. Arra is van remény, hogy lakóépületeket találjunk, pedig ez elég ritka olyan helyeken, amelyeket később is emberek népesítettek be" - mondta Larissa Bonfante, a New York University ókortörténésze, az etruszk civilizáció szakértője a Discovery Newsnak. Bonfante professzor hozzátette, hogy a most feltárt település értékes információt adhat az ókor egyik homályos történelmű periódusáról.

"Még ha nem is sikerül megtalálni Chamarsot, a felfedezés akkor is jelentős. Nyilván a Bisenzo folyó közelsége, és a gazdag Pó-völgy felé vezető út miatt telepedtek le itt az emberek. A leletekből sokat megtudhatunk a települési formákról és az erődítmények jellegéről" - mondta Bonfante.

Ha Centauro feltevése helyesnek bizonyul, akár még Lars Porsena sírja is napvilágra kerülhet. A feltárt falaktól keletre eső faluvidéket ma Chiusonak hívják. Centauro szerint itt állt Clusium, ahol Chamarsot Silla római tábornok i. e. 89-ben megtámadta. Az idősebb Plinius szerint Porsenát "sub urbe Clusio" (Clusium város alatt) temették el, sírjáról láncok és csengők függtek, "melyek zengtek, mikor a szél fújt".

A helyi hatóságok azonban mindeddig nem engedélyezték az ásatásokat, a terület jó része különben is magánemberek tulajdonában van. "A mi feladatunk mindenekelőtt a megőrzés" - mondta Angelo Bottini, Toszkána régészeti főfelügyelője a Discovery Newsnak. "A magánvéleményem az, hogy Centauro téved. A régészet azonban nem egzakt tudomány, így nyitva állunk minden elméletre" - tette hozzá Bottini.

A szakértők közül is sokan vélik úgy, hogy a Centauro felfedezte romok nem lehetnek Chamars maradványai - szerintük az ősi etruszk város a Firenzétől délnyugatra eső Chiusi területén van. Centauro azonban kitart az igaza mellett: "Chamarsot és Clusiumot gyakran összekeverték már a mai Chiusival, pusztán a hasonó nevük miatt. Ezért nem találta meg eddig senki a várost."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár