2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ingyen metrózhatnak a kimonót viselők Japánban

2005. március 16. 10:28

Japán régi fővárosában, Kyotóban ingyenes közlekedési és múzeumlátogatási lehetőséget biztosítanak azoknak, akik kimonót vesznek fel, hogy mindezzel a tradicionális ám egyre kevésbé látható ruhák viseletét erősítsék.

`Ingyenjegyeket adunk a metrókra, buszokra, és 20 városi helyszínre a péntek óta tartó 11 napos akció folyamán mindenkinek, aki kimonót vesz fel` mondta el Kiotó városának illetékese Ami Tsujii a hagyományőrző kezdeményezésről. A programban külföldi turisták is részt vehetnek, akik mindössze 3000 yenért (azaz kb. 5300 forintért) bérelhetnek ilyen ruhát egy napra. A városban ingyen látogathatók lesznek a múzeumok, a város fölé magasodó Kiotói Torony és a 17-18. században Tokióból idelátogató sógunok palotája, a Nijo kastély.

 

A több ezer templomnak és kolostornak otthont adó Kiotó a nyolcadik és tizenhetedik század között Japán fővárosaként szolgált, és még ma szinte ez az egyetlen olyan hely az országban, ahol gyakran látni kimonóba öltözött embereket. Kyotó a japán kimonókészítő textilipar fő központja is, ám ezeket a ruhákat a 21. századi Japánban már elsődlegesen csak különleges alkalmakra vesznek fel: a hivatalos ünnepek, és más megemlékezések alkalmával hordott ruhák ugyanis sokkal többe kerülnek, mint a hagyományos öltözködést alkotó ruhák.

 

Tsuji szerint azért is indítják el ezt a kezdeményezést, mert már Kiotóban is attól félnek, hogy "az embereknek egyre kevesebb alkalmuk lesz bárkit is kimonóban látni".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár