2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A leghíresebb transzvesztita: Éon lovag kalandos élete, 1. rész

2005. január 13. 13:25

Titkosügynök női ruhában

XV. Lajos francia királyt (fent) és
csavaros eszű, szépséges szeretőjét,
Madame Pompadourt (lent) Éon oly
sikeresen tévesztette meg, hogy a
transzvesztitát a király női
ruhában küldte kémkedni
Erzsébet orosz cárnő udvarába
 
XV. Lajos Éont 1756-ban Oroszországba küldte azzal a titkos küldetéssel, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat hazája és I. Erzsébet cárnő birodalma között. Igen ám, csakhogy Éon különös módját választotta az álcázásnak: immár a király kérésére ismét női ruhát öltött, s Mademoiselle de Beaumont néven férkőzött Erzsébet bizalmába. (Bizonyos pletykák szerint a cárnő rájött a csalásra, ám Éon férfiként is hatni tudott rá: Erzsébet szeretője lett. Párizsban ez idő tájt kezdték először rebesgetni, hogy a lovag - hermafrodita.) Küldetése mindesetre sikerrel járt: a következő évben Oroszország és Franciaország újra hivatalos kapcsolatot létesített.


 
 
Éon 1761-ben tért vissza Franciaországba; a következő évben a dragonyosok kapitányává nevezték ki, ami nagy megtiszteltetésnek számított. Az 1756-ban indult hétéves háború a végéhez közeledett, ám Éon még így is részt vett egy nagyobb ütközetben. Hősiesen küzdött, meg is sebesült a fején és az ágyékán. Katonai szolgálatáért és az orosz-francia viszony javulásában játszott szerepéért 35 évesen a királytól megkapta a magas kitüntetésnek számító Szent Lajos-keresztet s a nemességet - titulusa ezután Éon lovag volt.


1753-ban a király teljhatalmú követe lett Londonban, tevékenysége nagy részét azonban ekkor is a kémkedés (a francia királyban ez idő tájt felmerült Anglia elfoglalásának ötlete) és a dőzsölés tette ki. Éon ekkor ért politikai karrierje csúcsára, a tündöklést azonban hamarosan követte a bukás. A lovag felettébb fényűző életet élt, maximálisan kihasználta pozíciójának előnyeit, és igyekezett gyümölcsöző kapcsolatokat kialakítani a befolyásos angol nemesekkel. Ennek érdekében otthoni, burgundiai birtokairól hatalmas mennyiségben látta el nemes burgundival az angol felsőbb köröket. Ajándékai révén csakhamar rendkívül népszerű lett az előkelő társaság körében.


Mikor fülébe jutott, hogy hamarosan meg kell válnia teljhatalmú biztosi címétől, eszében sem volt lemondani számos előnnyel járó hivataláról, s befolyásos barátaitól kért támogatást. Egy sem állt melléje. 1763 októberében nyíltan szembeszállt az uralkodói paranccsal, s nem volt hajlandó elhagyni Angliát. Attól tartott, elabolják és erőszakkal francia földre viszik; egy XV. Lajosnak írt levelében azt állította, a helyébe kinevezett új londoni követ, Guerchy herceg el akarta kábítani és titkon hazacsempészni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár