Hitler elfeledett szövetségesei

A leghíresebb transzvesztita: Éon lovag kalandos élete, 1. rész

2005. január 13. 13:25

Éon lovag politikai karrierjének fénykorát férfiként töltötte, életének delelőjén azonban hirtelen eldobta a katonai uniformist, s nőként élt haláláig.

Pompadourt is megtévesztette

Fent: Éon lovag férfiként, mellén
a Szt. Lajos-rend keresztjével
Lent: Éon lovag nőként
Férfi volt? Nő? Esetleg hermafrodita? Hol az egyik nemhez tartozónak vallotta magát, hol a másikhoz. A helyzetet bonyolítja, hogy saját hencegésén és az utókor romantikus legendáin kívül nincs mebízható forrásunk arról, kivel létesített szexuális kapcsolatot - ha létesített egyáltalán. Összehozták az orosz cárnővel és az angol király feleségével, de tartották hermafroditának is - már amikor nem fogadtak nagy tétekben a londoni tőzsdén valódi nemére. Az 1890-es években megjelent Pallas Nagy Lexikona szerint "hogy férfi vagy nő volt-e, mai napig sincs eldöntve".

 

Éon de Beaumont (teljes nevén Charles-Genevieve-Louis-Auguste-André-Timothée d'Éon de Beaumont) a burgundiai Tonnere városában született 1728. október 5-én, jogászi-kisnemesi családban. Atyja, Louis d'Éon de Beaumont ügyvéd volt, anyja, Françoise de Chavanson régi és jómódú nemesi család sarja. Éon gyermekkoráról kevés biztosat tudunk, hiszen emlékiratát - melyet egyik barátja vetett papírra - nem tekintik hiteles forrásnak. A már nemváltása után írt könyvben Éon azt állítja, leánynak született, ám szülei fiúként nevelték, mert atyja csak akkor juthatott hozzá felesége hozományához, ha az asszony fiút szül. Éon elmondása szerint gyermekkorában "ellenállhatatlan vizelési kényszer rabigája alatt nyögött".

 

Éon igen fiatalon megtanult olvasni, az iskolában nyelvtehetségével és bámulatos memóriájával tűnt ki. Párizsi tanulmányainak végeztével, 1749-től a város pénzügyi hivatala titkáraként dolgozott, ebben az időben írta első könyvét, Franciaország pénzügyeiről. Ezután királyi cenzorként működött, minden idejét könyvek között töltötte. 1756-ban csatlakozott a "Király Titkának" nevezett kémhálózathoz, mely a külügyminisztert megkerülve egyenesen az uralkodónak jelentett.

 

A legenda szerint egyszer Éon tréfából fogadott a barátaival, hogy nőnek öltözve még XV. Lajos szeretőjét, a gyönyörű és fortélyos Madame Pompadourt is meg tudja téveszteni. Nyert. Mi több, maga a király is nőnek nézte, s ez különös ötletet adott az uralkodónak, aki épp titkos tárgyalásokra készült a franciákkal az idő tájt barátságtalan cári udvarral.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!