A vörösterror 133 napja

15 éve alakult meg az Ellenzéki Kerekasztal

2004. március 23. 11:00

Tizenöt évvel ezelőtt, 1989. március 22-én alakult meg az Ellenzéki Kerekasztal, eredetileg nyolc szervezet részvételével

Korábban

Szamizdat-kiállítás a Millenárison
Prága és Brüsszel után Budapestre érkezett a volt kommunista országok szellemi ellenállását bemutató szamizdat-kiállítás, melyet Joschka Fischer német külügyminiszter és más magas rangú vendégek részvételével nyitottak meg.
Elmaradt az egyházi rendszerváltás (Éber Sándor)
Sokan vélik úgy, hogy nem történt meg a rendszerváltás az egyházak berkeiben. Többen hangoztatják, hogy az ügynökkérdésben az egyházak a legérintettebbek között voltak.

Tizenöt évvel ezelőtt, 1989. március 22-én a Bajcsy-Zsilinszky Társaság, a Fiatal Demokraták Szövetsége, a Független Kisgazdapárt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Néppárt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Budapesten megalakította az Ellenzéki Kerekasztalt (EKA).

Az EKA a rendszerváltozás előkészítésére, a békés politkai átmenet előkészítésére szerveződött, s célja az volt, hogy a hatalmi csoportok közötti átrendeződés helyett alkotmányos átalakulás, valódi népképviselet jöjjön létre. Június 7-én felvették a tagok sorába a Kereszténydemokrata Néppártot is. Az EKA - amely mindig egységesen lépett fel és nem engedte, hogy az állampárt megossza az ellenzéket - és az MSZMP képviselői 1989. június 13. és szeptember 18. között politikai egyeztető tárgyalásokat folytattak az ún. sarkalatos törvények megalkotásáról.

MTI

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!