2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boszorkányűző üvegcsét találtak Angliában

2004. január 30. 09:00

Korábban

A salemi boszorkányok titka
Mary Beth Norton, a Cornell Egyetem professzora legújabb könyvében azt állítja: az 1692-es salemi boszorkányüldözés fő oka az volt, hogy a telepesek nem tudták feldolgozni az indiánoktól sorozatban elszenvedett vereségeket és szeretteik elvesztését

Mire jó egy befalazott macska?

BBC
A rontásűző tégely
és bizarr tartalma
Angliát a 16. század végén kerítette hatalmába a boszorkány-őrület. Mintegy száz éven át valóságos hadjárat folyt a boszorkány-gyanús szerencsétlenek ellen, ami több száz ártatlan, fekete mágiával gyanúsított nő megkínzásához - nem ritkán kivégzéséhez - vezetett. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem máglyán égették el őket - többségük kötélen végezte.

A gonosz erőket változatos módon próbálták a békés otthonoktól távol tartani. Néha csak lábbeliket rejtettek a padlódeszka alá, de a rontásűző módszerek közé tartozott a macskák befalazása is.

Az általában kőből készült boszorkány-üvegcsék legtöbbjét a 17. században, a boszorkány-üldözés tetőpontján csinálták. Ezért is különös, hogy a Navenby-ben előkerült lelet 1830 körül készült, hiszen eddigi tudomásunk szerint erre az időre már régesrég kihalt a boszorkányokban való hit.

"Szinte mellbevágó ez a kései dátum" - álmélkodott Daubney. "Lincolnshire ugyan falusias vidék, ahol az effajta hiedelmek jóval szívósabban élnek tovább, ez a lelet viszont egészen elképesztő."

"Két eset lehetséges" - állítja a szakember. "Az egyik az, hogy kivételesen babonás emberek laktak errefelé, akik még ekkor is szilárdan hittek a fekete mágiában és a boszorkányokban. A másik pedig az, hogy ártatlan, jelentését vesztett hagyományról van szó, olyasmiről, mint amikor átdobunk a vállunk felett egy csipet sót, ha a sótartó kiborult."

"Csakhogy az a gondosság, amivel az üvegcsét összeállították, mégiscsak az első verziót teszi valószínűbbé" - tette hozzá a szakember.

Az üvegcse - restaurátorok gondos munkája után - nemsokára a Lincolnshire népi életét bemutató helytörténeti kiállításon lesz látható Lincoln városában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár