2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elröppent évszázad

2003. december 17. 09:35

Kiállítás a budapesti Közlekedési Múzeumban

A motoros repülés centenáriuma alkalmából megrendezett eseménysorozat újabb felvonásaként kiállítás nyílt a budapesti Közlekedési Múzeumban. Ebből az alkalomból exkluzív könyvet bocsátott ki a Magyar Könyvklub.

Éppen egy évszázada történt, hogy az Egyesült Államokban az észak-carolinai Kill Devil Hills fölött a Wright-testvérek FlyerI nevű, kísérleti repülőgépükkel az első négy, immár történelminek számító repülésüket végrehajtották. Ma ezt az évfordulót ünneplik szerte a világon. Az évfordulóról egész eseménysorozattal emlékezik meg a budapesti Közlekedési Múzeum. Ennek első állomásaként a múzeum teraszára került egy felújított AN-2 tipusú motoros repülőgép.

A január végéig nyitva tartó kiállítást dr. Sípos Attila, a Malév Rt. jogi igazgatója nyitotta meg szerdán. Létrehozásában nagy segítséget nyújtott a Malév Rt. és a Budapest Airport Rt. is. Tizennégy tablóval, kétszáz fotóval, tematikus rendszerezésben ismertetik a rendezők az elmúlt száz év kiemelkedő történéseit, konstrukcióit és teljesítményeit. A szöveget és a képanyagot 36 eredeti tárgy teszi "kézzelfoghatóvá." Egy interaktív, érintős képernyő segítségével részleteket láthatunk a most zárva tartó, állandó repüléstörténeti és űrhajózási kiállításból.

Főleg a fiatalabb korosztálynak szól az a népszerűnek ígérkező lehetőség, amely szerint mindenki lerajzolhatja, hogy milyennek képzeli a jövő repülőgépét. A legügyesebbek ajándékokban részesülnek.

Az emlékkiállítás megnyitásával egy időben mutatták be azt a gyönyörű kiállítású, és a szakemberek szerint páratlanul gazdag és hiteles tartalmú kötetet, amelyet erre az alkalomra adott ki a Magyar Könyvklub. A könyv fordításában és lektorálásában a legkiválóbb magyar légügyi szakértők vettek részt.

Dr. Katona András, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a kiállítás megnyitásával egy időben, jutalmakat adott át a 18. amatőr repülőgép-makett építőverseny legjobbjainak.

mti

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár