2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Inka múmia lehetett Munch Sikolyának mintája

2004. szeptember 16. 13:10

Egy olasz antropológus szerint egy firenzei múzeum inka múmiája adhatta az ihletet Edvard Munch számára `Sikoly` című festményéhez.

Már egy párizsi múmia is szemet szúrt

 
Az oslói Munch Múzeumból nemrég elrabolt Sikoly című kép és az inka múmia hasonlósága akkor szúrt szemet a kutatónak, amikor a Firenzei Természettudományi Múzeumban CT-vizsgálatot is magában foglaló tudományos kutatásba kezdtek a perui múmia-gyűjteményben.


"Megdöbbentő volt a hasonlóság. Munch festménye, a Sikoly és a több száz éves perui múmia gyakorlatilag ugyanúgy néz ki" - mondta a Firenzei Egyetem tanára, Piero Mannucci a Discovery Newsnak. Noha legutóbb egy Nagaszakiban talált antik szobrot hasonlítottak Munch világhírű festményéhez, az elmélet, mely szerint Munch egy perui múmiáról mintázta volna művét, szintén nem újkeletű.


Robert Rosenblum professzor, a New York-i Egyetem modern európai művészeti szakértője már az 1978-ban a washingtoni National Gallery of Art-ban tartott "Edvard Munch szimbólumai és képei" kiállításának katalógusában megemlítette, hogy lehet valami kapcsolat a párizsi Musée de l'Homme-ban tartott inka múmia és a festmény között.


Rosenblum elméletét az is alátámasztja, hogy Munch és Paul Gauguin az 1889-es párizsi Trocadero-kiállításon tényleg láthatták a múmiát." A Munch és Gauguin közti kapcsolat alapja valószínűleg közös vonzódásuk lehetett az efféle groteszk tárgyak iránt" - mondta Rosenblum. A Gauguin festményein szereplő arles-i szüretelők és a művész több más munkája is a párizsi múmia kifacsarodott pózát idézik, állítják a kutatók.


A festmény különös alakja kevésbé hasonlít a Párizsban őrzött múmiára, inkább a firenzeit idézi. "A párizsi múmia a kezeit az arcára szorítja, míg a mi múmiánk kezei nyitva vannak a fej két oldalán, ahogy a Sikoly központi alakja is teszi" - mondta Mannucci.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár