2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

180 éve halt meg XVIII. Lajos francia király

2004. szeptember 16. 14:06

Menekülnie kellett Napóleon elől

Az alapokmány (Charte Consitutionelle) alkotmányos monarchiát, kétkamarás parlamentet, közteherviselést, vallásszabadságot és alkotmányos polgárjogokat biztosított. A dokumentum az uralkodót ruházta fel végrehajtó hatalommal, aki emellett törvényeket is kezdeményezhetett. A charta teljes amnesztiát nyújtott, s elfogadta a nemzeti javak tulajdonjogát, a Code Napoléont, az egységes törvényt, a jogegyenlőséget és érintetlenül hagyta a császári nemességet - ám a választói jogot cenzushoz kötötte, visszaállította a fehér színű lobogót a trikolor helyett, a becsületrend lovagjainak árváit kizárta a rend javainak élvezetéből, a tiszti iskolák alapítványait a hű nemességnek tartotta fenn, az invalidusokat koldussá tette és bevezette a sajtócenzúrát.


1815 márciusában az Elba szigetéről visszatérő Napóleon elől Lajosnak ismét menekülnie kellett, s csak a waterlooi csata után, Wellington védelme alatt térhetett vissza. Ezután már háborítatlanul uralkodott, igyekezett mérsékelt, pártok feletti irányvonalat követni. Újra megerősítette az 1814-es chartát, megkísérelt nemzeti egységet kovácsolni a forradalmi és a forradalom előtti társadalmi-politikai csoportokból.


1816-ban kegyence, a liberálisok támogatását is élvező Élie Decazes herceg, később miniszterelnök nyomására feloszlatta a parlamentet, amelyben a reakciós és bosszúra vágyó jobboldal volt többségben. Miután azonban 1820-ban a konzervatív-ultraroyalisták győztek a választáson, és öccsének fia ellen merényletet kíséreltek meg, a dinasztiát féltő Lajos a szélsőséges királypárti Villele grófot nevezte ki kormányfőnek.


Franciaország 1823-ban a Szent Szövetséget támogatva rész vett a spanyol forralom leverésében. Ettől kezdve a megrokkant egészségű, napjait tolószékben töltő király egyre inkább fivére befolyása alá került, végül hazája teljes közönyétől kísérve 1824. szeptember 16-án hunyt el. Mivel Szavojai Lujzával 1771-ben kötött házasságából gyermeke nem született, öccse, X. Károly követte a trónon - őrá még igazabb a mondás, hogy a Bourbonok semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek.


(MTI Panoráma - Deákné G. Veronika, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár