2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturált taxisokat keresnek Liverpoolban

2004. szeptember 29. 11:57

A Beatlesre és a brit birodalom legfontosabb kereskedelmi kikötőjére büszke Liverpool 2008-ban részt vesz az EU országokban szervezett Európa Kulturális Fővárosa (European Capital of Culture) programsorozatban. Az események kapcsán a liverpooli taxikat is a kulturális örökségvédelem szolgálatába állítják.


Liverpool 2008-ban lesz a Európa
Kultúrális Fővárosa, s a városi önkormányzat máris egy rafinált programot hirdetett meg: a taxisofőröket képezi ki a kulturális örökségvédelem szószólóivá, a városi látnivalók, múzeumok, galériák, színházak elsőszámú kommunikátorává.


Az ötletet az adhatta, hogy - mint az önkormányzat szóvivője fogalmazott - eleve "sok taxis ismeri Liverpool történetét és rendkívül büszke rá". Warren Bradley, Liverpool önkormányzatának munkatársa szerint "alapvető, hogy az első néhány benyomás, amivel egy idelátogató turista találkozik, megfelelő legyen. Ezen a ponton taxisaink szerepe elsőrendű. Ha a sofőrök is jól ismerik városunk sokrétű kulturális örökségét, akkor Liverpool tényleg a turisták kedvence lehet."


A kulturált taxisok versenyén a sofőrök egyénileg jelentkezhetnek a megmérettetésre. A versenyfeladat kérdései között például Liverpool két nemzeti múzeumát kell megnevezni, a tavaly nyílt Médiaművészeti Központot kell ismerni, illetve a liverpooli katedrális alapkőletételének időpontját kell jól eltalálni. A 10 legfelkészültebb taxis Capital of Culture 2008 megkülönböztető jelzést kap.


Az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2004 júliusában fogadta el Liverpool világörökségi pályázatát, melyben a város tengerpartját és néhány épületét jelölték az örökségvédelmi listára.


Liverpool évszázadokon át a tengeri kereskedelem központjaként, a brit birodalom legfontosabb kereskedelmi kikötőjeként működött. A védelem éppen erre a "tengeri örökségre" vagyis az Albert dokkra, a kereskedelmi negyedre, raktárépületekre, a Duke Street környéki kereskedőházakra és a William Brown Street környéki kulturális negyedre terjed ki.


A kezdődő kulturális beruházások nyomán a liverpooli önkormányzat az elkövetkező 5 évben évente 1,7 millió látogatóra és 50 millió fontos bevételre számít. Liverpool tehát addig is és azután is Európa egyik leggazdagabb kulturális programokat nyújtó városa maradhat.


2004. szeptember közepén éppen a legnagyobb szigetországi művészeti fesztivál, a Liverpool Biennial számít a fő attrakciónak, mely még november végéig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár