2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tizenkét halálos ítéletet hoznak a nürnbergi perben

2004. szeptember 6. 01:48

A háborús főbűnösök felelősségre vonásával megbízott Nürnbergi Nemzetközi Törvényszék ítéletet hirdet: tizenkét embert halálra, hetet szabadságvesztésre ítélt, hármat pedig felmentett (1945. XI. 14.).
A hét megvádolt szervezetből négyet bűnösnek találnak: a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) politikai vezető testületét, a Titkos Államrendőrséget (Gestapo), az SS-t (Schutz-Staffel) és a Biztonsági Szolgálatot (SD). A birodalmi kabinet (Reichskabinet), a Vezérkar (Generalstab) és a Német Véderő Főparancsnoksága (Oberkommando der Wehrmacht) tagjait fölmentik. A 24 vádlottból kettő már korábban nem jött számításba a pernél. Robert Ley, a Német Munkafront (Deutsche Arbeitsfront) vezetője 1945. október 25-én öngyilkosságot követett el.
Rudolf Hess, 1940-ben történt Angliába szökéséig a "Führer helyettese", Walter Funk, a birodalmi gazdasági miniszter és Erich Raeder, a haditengerészet főparancsnoka életfogytiglani szabadságvesztést kap. Baldur von Schirach birodalmi ifjúsági vezetőt és Albert Speer birodalmi minisztert 20 évi börtönbüntetésre ítélik. Konstantin Freiherr von Neurath, aki 1932-től 1938-ig külügyminiszter, majd 1941-ig cseh és morva birodalmi helytartó volt, 15 évi fogházbüntetést kap. Karl Dönitz főtengernagyot, aki Adolf Hitler öngyilkossága után (1945. IV. 30.) a kapitulációig birodalmi elnök volt, tíz évre ítélik. Hjalmar Schlachtot, a birodalmi bank elnökét, korábbi birodalmi kancellárt és Hans Fritzchet, a birodalmi rádió vezetőjét felmentik. A "Nemzeti Törvényszék szabályzata", melyet az augusztus 8-án Londonban ülésező háborús bűnösök elleni bizottság fogadott el, képezi a vádak alapját. A következő vádpontokat tartalmazza: a béke elleni bűntett (egy támadó célú háború tervezése, előkészítése vagy végrehajtása és ezzel a nemzetközi szerződések megsértése); háborús bűntett; emberiség ellen elkövetett bűntett (faji, vallási és politikai okok miatt bárkinek az üldözése); békeellenes összeesküvés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár