2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felavatták Sánta Ferenc síremlékét

2009. szeptember 7. 17:08 MTI

Hozzátartozók, rokonok, pályatársak körében avatták fel a tavaly elhunyt Sánta Ferenc író sírkövét; az egyszerű, süttői márványból készült oszlopon csupán az író és felesége neve olvasható.

Az íróról Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke emlékezett meg. Az irodalomtörténész elmondta: Sánta Ferenc ma elfeledett írónak számít, noha írásai és az azokban felvetett problémák mindig időszerűek lesznek. Példának az író Sokan voltunk című elbeszélését említette, amelyet szerinte 1954-ben, a megjelenése pillanatában mindenki a saját korára érthetett.

"A 60-as, 70-es években ez megváltozott, az emberek a szegénységről, a nyomorról a háború utáni időszakra, azaz a múltra asszociáltak. Sajnos az elbeszélés ma megint szörnyűségesen időszerű, mintha rá kellene döbbennünk: a világ nem változott meg" - mondta Vasy Géza, aki József Attilát idézve megállapította, hogy ugyan a történelemben "finomul a kín", de sosem múlik el örökre.

Vasy Géza megemlékezett Sánta Ferenc munkásságáról, amelyből az író "összetett valóságszemléletét" emelte ki. "Könyveiben bemutatja a gondokat, a szegénységet, a nehézséget, de sohasem felejti el ábrázolni az emberek ösztönös jóságát". Az irodalomtörténész szerint ez a "népi humanizmus" a mai társadalomból kiveszőben van. Vasy Géza felidézte azt is, miért nem jelentetett meg az író komolyabb írásművet az utolsó három évtizedben.

"Sánta Ferenc hallgatása a leghosszabb csönd a magyar irodalomban. Dolgozott, de nem fejezte be a műveket. Később ezeket meg is semmisítette. Azt mondta, azért nem tette közzé újabb írásait, mert annyira sötéten látja az emberiség sorsát, hogy írásaiban semmilyen reménysugarat nem tud felmutatni" - mesélte az irodalomtörténész. Hozzátette: Sánta Ferenc életműve hamarosan visszanyerheti az őt megillető helyét a magyar irodalomban. "Egy erdélyi kiadó két könyvét is megjelentette nemrég: mindkettő könyvsiker lett Romániában. Sánta Ferenc tehát szülőföldjén hazaérkezett" - zárta szavait Vasy.

Sánta Ferenc 1927. szeptember 4-én született Brassóban, Kolozsvárott járt gimnáziumba, 1945-ben a debreceni református kollégium diákja volt, de tanulmányait félbehagyta. Megnősült, sokféle foglalkozással próbálkozott, ipari munkás, bányász, katonatiszt lett. 1954-ben az Irodalmi Újságban megjelent első elbeszélésével (Sokan voltunk) az irodalmi élet középpontjába került, az Új Hangban Szabó Pál avatta íróvá. Pályakezdését az irodalomtörténet Móriczéhoz méri, a hasonló szemlélet, a népismeret, népszeretet miatt is.

Hamarosan első elbeszéléskötete, a Téli virágzás is napvilágot látott, igazolva a pályakezdéshez fűzött reményeket. 1963-ban jelent meg Az ötödik pecsét című allegorikus regénye, amelynek határhelyzetbe kényszerített hősei a lelkiismeretük parancsát követve választanak az élet és a becsület között. Jelentősek Húsz óra és Az áruló című művei is. Ez utóbbit színpadon Éjszaka címmel játszották. Novellái Isten a szekéren, válogatott írásai Halálnak halála és A szabadság küszöbén címmel jelentek meg.

1987-ben az MDF alapító tagja volt, 1994-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1956-ban és 1964-ben József Attila-díjat, 1970-ben Monte Carlóban Arany Nimfa-díjat, 1973-ban Kossuth-díjat, 2004-ben Magyar Művészetért Díjat és Hazám-díjat kapott. 2007-ben megkapta a irodalmi életműve elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, abban az évben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották. Sánta Ferenc életének 81. évében 2008. június 6-án hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár