2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

1956 képközelben

2003. október 22. 11:37

Az 1956.évi forradalom és szabadságharc 47. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 14. évfordulója alkalmából három óriási fotót helyeznek el a Parlament Duna felőli oldalán, a Kossuth téren pedig eredeti fényképek és szöveges ismertetők segítségével, stációszerűen idézik fel a forradalom 13 napját. Az installáció négy napon át hívja fel a figyelmet az 1956-os forradalom hőseire.

Rendkívüli történelemóra a Supergrouptól

A nagyméretű szabadtéri fotókiállítás eredeti fotók és szöveges ismertetők segítségével, stációszerűen idézi fel a forradalom 13 napját. Az október 23-i ünnepségsorozat részeként '56 képközelben címmel nagyméretű szabadtéri fotókiállítás várja az érdeklődőket október 22. és november 4. között a budapesti Kossuth Lajos téren. A kiállítás kinagyított, eredeti archív fotók és rövid szöveges ismertetők segítségével, stációszerűen idézi fel a forradalom tizenhárom napját.

A "rendkívüli történelemórát" az október 23-26. közötti négynapos hétvégén három fényképből álló óriásinstalláció egészíti ki, mely szinte teljes egészében elfedi a Parlament Duna felőli oldalát. Az Országház ünnepi "díszcsomagolása" egyúttal felhívja a figyelmet az '56 képközelben kiállításra. A képeket esténként megvilágítják, így a budai rakpartról sötétedés után láthatók lesznek - írta a magyarorszag.hu.

Az északi és a déli kép 70×20, a középső 40×22 méteres. A három kép teljes felülete 3680 négyzetméter, ami jelenleg a világ legnagyobb fotófelülete. A tervezők és az építők maximálisan kihasználják a Parlament Duna felőli oldalán felépített állványzatot. Mivel az épület kiemelt műemlék, a felület beborításakor olyan rögzítési módszereket kell alkalmazni, melyek semmilyen módon nem érintkeznek az épület védett felületével.

A kiállítás ötletgazdája a Supergroup művész csoport (Csernátony Dóra, Kistamás László, Till Attila - médiaművészek, televíziós szakemberek valamint László Flóra, szociológus), mely a Magyar Honvédség segítségével 2003 tavaszán katonai pontonhidat épített a Dunán Pest és Buda között. A kivitelező az október 23-ai ünnepségek szervezésére kiírt közbeszerzési eljárás győztese, az Expander Kft. A nagyméretű fotókat az alvállalkozó Béflex Kft. nyomtatja speciális anyagra, és a Parlament épületének felújítását végző Reneszánsz Rt.-vel együttműködve állítja fel. A kiállítás és a dunai óriásfotók ötvenmillió forintba kerülnek, az ünnepségsorozat teljes költségvetése nettó 156 millió 756 ezer forint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár