2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Méltó módon temetik el a mohácsi csata áldozatait az 500. évforduló alkalmából

2021. december 7. 08:28 MTI

Nemzeti park igazgatóságaink feladata mára messze túlmutat a védett természeti területek őrzésén, kezelésén, hiszen az épített, a kulturális, valamint a régészeti örökség terén egyaránt számos feladatot látnak el, amelyre jó példa a Mohácsi Emlékhely – közölte az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a „Hol sírjaink domborulnak” – A Mohácsi Nemzeti Emlékhely szerepe az emlékezet ápolásában című tudományos konferencián pénteken Mohácson.

Az agrártárca közleménye szerint Rácz András úgy fogalmazott: a mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése érdekében az 5 ismert tömegsír közül 2 feltárásáról is döntés született, amelyből egynél már elkezdődött a folyamat.

Az emlékévre az áldozatokat méltó módon temetik el.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány tervei alapján egy programcsomag keretében sor kerülhet az emlékhely teljes felújítására, amelyen belül a harangláb felújítása idén megtörtént, valamint a kopjafák és sírjelek felújítása is folyamatban van.

A beruházás részeként egy 2500 négyzetméter alapterületű látogatóközpont, emlékkápolna, kilátó és központi emlékmű is épül. A program kiterjed a sírfelújításokra, a harctér régészeti kutatásainak finanszírozására, valamint az 1687-ben vívott második mohácsi csata helyszínén lévő emlékmű, illetve szoborpark felújítására is – közölték.

Rácz András emlékeztetett arra, hogy az egykori Országos Természetvédelmi Hivatal vezetője, Rakonczay Zoltán tevékenysége nyomán született meg az a határozat, amely a tömegsírok körüli 7,5 hektárnyi területet védetté nyilvánította és emlékpark létesítéséről intézkedett.

Így nyithatta meg kapuját 1976-ban a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, amely azóta is az állami természetvédelem, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében áll.

Felhívta a figyelmet, hogy 2011-ben adták át a Szent Koronát formázó fogadóépületet és kiállítóteret.

Az 500 millió forintos beruházásnak köszönhetően az addigi látogatószám megháromszorozódott, és 25-30 ezer főre növekedett – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár