2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a metáltörténelem: ma az 1998-as év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

2021. július 1. 11:11

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, július 1-jén az 1998-as év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegram) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, július 1-jén 1998 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

1998 november tizenhetedikén jelentette meg története ötödik, és egyben legsikeresebb nagylemezét a The Offspring. Dexter Hollandék Americana címet viselő korongjából eddig durván 10 millió példány talált gazdára világszerte, valamint a csapat a rendkívül sikeres lemezbemutató turné zárásaként főzenekarként léphetett fel a Woodstock 99 fesztiválon. A tizenhárom tételt tartalmazó alkotáson a szemfüles rajongók számos rejtett track-et is felfedezhettek, többek között a több országban is listavezető kislemez, a Pretty Fly /For a White Guy/ mariachi stílusban rögzített változatát is.

A finn rajongók akár a karácsonyfa alá is elhelyezhették nemzeti büszkeségük, a Nightwish második nagylemezét, az 1998 december elején kiadott Oceanbornt. A világ többi részének pár hetet még várnia kellett, a legtürelmetlenebbek az amerikaiak lehettek, hiszen hozzájuk hivatalosan csak 2001-re jutott el a korong. A nagyrészt Tuomas Holopainen által jegyzett anyagot 2017-ben a Loudwire magazin minden idők tizedik legütősebb power metal albumának választotta, az albumról kimásolt Sleeping Sun pedig számos országban lett listavezető.

Egy 2018-as keltezésű Hammerworld interjúban a banda történetének egyik legfontosabb albumaként említette a zenekar 98-as nagylemezét (Máshol Jársz) az Alvin és a Mókusok főnöke. Akkoriban viszonylag kevés magyar zenekar sorait erősítette basszusgitárosként hölgy tag, a kiskorú dobos pedig még ritkább volt. Csoma Viki belépésével a női vokál is bekerült a zenekar fegyvertárába, valamint ska, illetve hardcore elemek is színesítették innentől kezdve a zenei palettát. A csapat saját kiadója, az Alvin Records által gondozott korongra végül tizenegy új szerzemény, valamint egy Pierrot feldolgozás került fel.

Az albumot producerként jegyző Rick Rubin saját kiadója, az American Records jelentette meg 1998-ban a System of a Down bemutatkozó nagylemezét. Az örmény származású tagokból álló csapat a zenekar nevét viselő anyagával meglehetősen komoly társaságba került, hiszen többek között az American intézte a Slayer, valamint a ZZ Top dolgait is. A 40 perces korong kereskedelmi szempontból viszonylag későn aratott sikert, hiszen megjelenése után két évet kellett várni arra, hogy bearanyozódjon, míg a platina státuszt csak 2002-ben sikerült elérnie.

Két évvel a zenekarból való botrányos távozása után, 1998-ban érkezett az első komolyabb életjel a Sepultura egykori frontemberétől, Max Cavaleratól. Ebben az évben jelent meg a gitáros-énekes új csapatának bemutatkozó nagylemeze, a szimplán a zenekar nevét viselő Soulfly. A Roadrunner által gondozott korong felvételein ismert nevek bukkantak fel a stúdióban, többek között a fél Fear Factory, valamint a Limp Bizkit frontembere, Fred Durst is hozzátette a maga részét az anyag sikeréhez, a Soulfly-ból csak az USA-ban félmillió példány lelt gazdára.

Jelentős ráncfelvarráson esett át a Slayer zenei stílusa, mielőtt kiadták volna nyolcadik stúdióalbumukat, az 1998-as Diabolus in Musicát. A mélyebbre hangolt gitárokkal operáló, modernizált, groove-os hangzású anyag kezdetben sok ősrajongó nemtetszését vívta ki, de többségük idővel hozzászokott az elsősorban Kerry King keze nyomát viselő tizenegy tételes ördögi muzsikához. A zenekar tagjai a lemez megjelenése után sem pihenéssel töltötték idejüket, két éven keresztül tartó turnéjukra olyan zenekarokat vittek magukkal, mint például a Sepultura, illetve a nem sokkal korábban első nagylemezével jelentkező System of a Down.

Igazi reneszánsz ember Rob Zombie, a White Zombie egykori frontembere. Forgatókönyvet ír, rendez, fest, sőt, néha, amennyiben ideje engedi, egy-egy szólóalbumot is a piacra dob. Az első ilyen alkalomra 1998-ban került sor, amikor üzletekbe került az extravagáns megjelenéséről hírhedt polihisztor bemutatkozó anyaga, a  többek között Tommy Lee közreműködésével rögzített Hillbilly Deluxe. Mivel az MTV is teljes mellszélességgel az album mögé állt, és komoly rotációban pörgette Zombie klipjeit, nem csoda, hogy már az első héten eladtak belőle 121 000 példányt, mára pedig már 4 millió fölött járnak a számok.

Hollandiában, a neves Beaufort stúdióban rögzítette második nagylemezét a hazai black metal mozgalom úttörő csapata, a szombathelyi székhelyű Sear Bliss. A The Haunting címet viselő korong végül 1998 februárjában jelent meg a Mascot/Two Moons gondozásában. Az anyag a maga idejében rendkívül pozitív kritikákat kapott a szaksajtó részéről, volt olyan zenei újságíró, aki egyenesen a Paradise Lost legjobb pillanatait vélte felfedezni a hét szerzeményt tartalmazó album hallgatása közben.

Bár mostanában már a Pain of Salvation zenekart erősíti basszusgitárosként Gustaf Hielm, volt idő, amikor a progresszív groove metalban érdekelt Meshuggah tagjának mondhatta magát.Túlságosan sok lapot viszont nem írt tele a zenekar történelemkönyvében, hiszen csupán egyetlen albumon, az 1998-as Chaosphere-en találkozhatunk nevével. Az Uppsalában rögzített anyag összesen nyolc elemet tartalmazott, és sok más zenekarral ellentétben a Meshuggah nem kényeztette el túlzottan a japán rajongókat sem, akik mindössze egy instrumentális tétellel kaptak többet, mint a világ más tájain élő vásárlók.

Még egy filmben, a Kurt Russell főszereplésével forgatott Soldierben, valamint a Far Cry 5-ben is felbukkant a stoner rocker Monster Magnet 1998-as albumának címadó tétele, a Powertrip. A korong mind a tizenhárom szerzeményét a csapat frontembere, Dave Wyndorf jegyzi, aki az alkotási fázisban kiköltözött egy a Las Vegas-t körülölelő sivatagban található szállodába, a megfelelő hangulatba kerülés céljából. Ezek után abszolút nem meglepő, hogy a dalok jelentős része meztelen nőkről, valamint a kártya, illetve a rulett miatt legatyásodó emberekről szól.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár