2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális túra a múmiában

2004. július 7. 12:08

A British Múzeum új killításán a virtuális valóság révén nemcsak kívülről, de belülről is megismerkedhetünk a múmiákkal.

EPA
virtuális múmia

Az ősi Egyiptom múmiái máig őrzik titkaikat, és a varázslat és misztikum örök forrását jelentik. A British Museum új, és a szokásokhoz híven egydülálló kiállítása éppen a múmiák misztikumára épít: célja a több mint 3000 éves konzervált holttestek megismertetése, és az ősi egyiptomi civilizáció megértése.


A kiállítás központi eleme a virtuális túra a múmiában. A múzeum gondosan választotta ki a kísérleti kiállítás alanyát: a múmia, amelyet belülről is bejárhatunk Nesperennub holtteste. Nesperennub a holdisten (Khons) templomának papja volt, és i.e. 800 körül élt.


A British Museum több, mint 1500 felvételt készített Nesperennub múmiájáról CT-vizsgálattal, majd egy szuperszámítógép segítségével háromdimenziós modellt alkotott. Vagyis a virtuális valóság technológiájával anélkül csomagolták ki a múmiát, hogy a pólyák eltávolításával károsították volna a múmia szöveteit.


A British Museum kiállításának látogatói először egy bevezető terembe érkeznek, ahol az ősi Egyiptom világáról, a mumifikálási eljárásokról és a múmiák titkainak megismerésében alkalmazott 3D technológiáról szereznek ismereteket.
A következő teremben vetítés várja őket: egy 12 méteres vásznon látványos, 20 perces virtuális túrát nézhetnek végig - speciális 3D-szemüveggel. A film azt mutatja be, miként végezték a tartósítást 3000 évvel ezelőtt, és milyen speciális tárgyakat tettek a pólyarétegek közé.


A filmen számítógép-animációval készült modellek és Nesperennub világát bemutató történeti rekonstrukciók láthatók. A kiállítás utolsó termében, 3D-s kivetítőn Nesperennub múmiája látható, színpompás koporsójában. A holttest körül minden megfigyelhető, ami egy befejezett mumifikálás eredménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár