2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltámad a ladino nyelv

2004. június 20. 23:12

A ladino Íliász

Még jóval azelőtt, hogy az izraeli kormány támogatni kezdte volna a ladino kultúra népszerűsítését, néhány megszállott már belefogott a népmesék, költemények és dalok összegyűjtésébe. A legszorgalmasabb talán Levy apja, Yitzhak Levy volt, aki tíz kötetre rúgó gyűjteményt állított össze ladino liturgiából, mielőtt az 1970-es években meghalt.


A ladino kultúra szerelmesei folytatják a munkát Izraelben és világszerte: eddig ismeretlen ladino szövegek után kutatva járják az antikváriumokat, régiség-boltokat. A ladino irodalom egy része az eredeti nyelven maradt fenn, de van, amit ma már csak héber fordításban ismerünk. Egy izraeli megszállott nagy munkába fogott: épp Homérosz Íliászát fordítja ladinora.


Eliezer Papo a Ben Gurion Egyetem új ladino központjának koordinátora. "Fantasztikus dolog különbözőnek lenni" - mondja a ladino nyelvű Papo, aki Bosznia-Hercegovinából érkezett Izraelbe 12 éve. "Manapság mindenki a gyökereiről beszél. Valósággal antiszociális viselkedés, ha valakinek nincsenek gyökerei."


Dorit Efrat, a 24 éves haifai egyetemista azért iratkozott fel egy ladino-kurzusra, hogy jobban tudjon kommunkálni 80 felett járó nagyszüleivel. "Inkább személyes, mint történelmi okok miatt döntöttem így" - mondja a hallgató.


A ladino nyelvtanfolyamok nem minden résztevője jelentkezett személyes vagy kulturális okokból. Sokan azután csatlakoztak a tanfolyamokhoz, hogy a tévében látott spanyol nyelvű szappanoperákból már felszedtek pár spanyol szót és némi nyelvtant.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár