2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 kiemelkedő magyar ötvösművészeti alkotás a BÁV jubileumi kiállításán

2019. június 18. 10:15 MTI

Az ezüst aranykora - Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV keddtől ingyenesen megtekinthető kiállítása.

A BÁV 100 éves aukciós jubileumi ünnepségsorozatának részeként megnyíló tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel.

A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről - tájékoztatta az aukciósház hétfőn az MTI-t.

A BÁV közleménye szerint a szakértők a kiállítás anyagának összeállításakor a legkvalitásosabb műalkotásokból és a nagyközönség által eddig ismeretlen mesterművekből is válogathattak.

A magyar ötvösművészetről eddig nem rendeztek ilyen átfogó kiállítást magángyűjteményekből, ráadásul a tárlathoz egy katalógus is készült, amelyben a tárgyak leírása mellett a rajtuk látható különleges próbabélyegek, mesterjelek és évbetűk is megtalálhatók - hangsúlyozzák a szervezők.

A kiállítási anyagot földrajzi területenként csoportosították, így a vitrinekben a műfaj szinte valamennyi jellegzetes típusa felvonul, legyen szó étkezési ezüstökről, kegytárgyakról, használati- és dísztárgyakról vagy különleges gyűjtői ritkaságokról.

A tárlat legrégebbi tárgya egy 1596-ban készült, erdélyi talpas pohár, amely mintegy 150 másik remekművel együtt augusztus 31-ig lesz látható a BÁV Apszistermében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár