2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat módszer a történelemből arra, hogy még véletlenül se temethessenek el élve

2017. október 11. 14:03

Az élve eltemetéstől való félelem – a tafofóbia – már egészen korai időktől fogva kísérti az emberiséget. Nem is csoda, hiszen egyes kutatások szerint még a 20. század elején is heti rendszerességgel temettek el tévesen halottnak nyilvánított embereket. Eme szörnyűséges sors elkerülésére pedig a legkülönfélébb megoldások születtek a történelem folyamán.

Sosem lehetsz elég biztos benne

A 18. századi Angliában élt egy bizonyos Hannah Beswick nevű asszonyság, aki elképesztően rettegett attól, hogy élve temessék el. Hogy ez még véletlenül se fordulhasson elő, egy nem mindennapi megállapodást kötött orvosával, Dr. Charles White-tal. Az asszony minden vagyonát az orvosra hagyta, de csak azzal a feltétellel, ha az vállalja, hogy a nő holttestét sosem temeti majd el és rendszeresen ellenőrzi azt, hogy valóban halott-e.

Dr. White teljesen komolyan vette a megállapodás rá eső részét és az asszony 1758-as halálát követően rendszeresen ellenőrizte a holttestet. Félve attól, hogy oszlásnak indul, bebalzsamozta a néhai Hanna Beswick testét és azt hosszú éveken keresztül, minden egyes nap, két tanú jelenlétében megvizsgálta. Később egy ládába helyezte a testet és évente egy alkalommal ellenőrizte újra.

Az orvos halála után a múmia Manchester városába került, ahol előbb egy helyi múzeumban, majd az egyetemen állították közszemlére. Végül Beswick halála után mintegy 110 évvel, 1867-ben nyilvánították az asszonyt immár bizonyosan halottnak és temették el őt egy jelöletlen sírban a város temetőjében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy illusztráció Tebb könyvéből

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár