2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franciaországban is megemlékeztek II. Rákóczi Ferencről

2016. szeptember 19. 10:05 MTI

Magyarok és franciák együtt emlékeztek szombaton a Rákóczi-féle szabadságharcra és annak vezetőjére a franciaországi Yerres-ben II. Rákóczi Ferenc halálának 281. évfordulóján. A megemlékezést előadások kísérték II. Rákóczi Ferenc életéről és yerres-i kötődéséről.

A fejedelem mellszobrát Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete és Olivier Clodong, Yerres város alpolgármestere koszorúzta meg a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén. A Párizstól 23 kilométerre található Yerres-ben töltötte Rákóczi franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 között. Törökországban bekövetkezett halála után, végakaratárának megfelelően az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra. A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelencének később, a történelem viharaiban nyoma veszett, Yerres lakói azonban a mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét, minden évben megemlékeznek Rákócziról.

A helyi önkormányzat és a párizsi magyarok több évtizede hagyományosnak számító ünnepségén a résztvevők - a Magyarországról érkezett delegáció tagjaival együtt - a fejedelem tiszteletére 1937-ben a magyar állam által a francia kisvárosnak adományozott emlékoszlopot, Csáky József alkotását is megkoszorúzták. A város büszkeségének számító obeliszk 1978 óta áll a Rákóczi nevét viselő téren, ahol valamikor a magyar szabadságharc vezetőjének  menedékhelyet biztosító kamalduliak kolostora emelkedett. A koszorúzást megelőzően a yerres-i Saint Honest templomban II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére mutattak be misét.

Az ünnepséget követően - amelyen részt vett többek között Török Dezső, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács János, Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője, Lazik Zoltán, Oroszlány polgármestere, valamint Nagy Csaba, az Oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke és a 2016-os franciaországi francia-magyar huszártalálkozó delegációja - a kulturális központként működő yerres-i kastélyban magyaros ebéden látták vendégül a meghívottakat. A megemlékezést előadások kísérték II. Rákóczi Ferenc életéről és yerres-i kötődéséről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár