2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes madárfigurát vésett kőbe 35 ezer évvel ezelőtt egy őskori ember

2016. március 16. 18:34 MTI

Szokatlan madárfigurát vésett kovakőre egy történelem előtti modern ember 35 ezer évvel ezelőtt a franciaországi Dordogne vidékén. Régészek szerint a nagyjából 5-ször 5 centiméteres véset szemlátomást nem az örökkévalóságnak készült, hanem múlandó alkotásként, talán csak unaloműzésből. 

A különös leletet a Journal of Archaelogical Science Reports folyóirat legfrissebb számában ismertetik felfedezői, az INRAP régészeti intézet kutatói. A Bergerac közelében, a Cantalouette-völgyben talált műtárgy az aurignaci kultúrából származik, az őskőkor késői korszakából, amikor a modern ember kezdett elterjedni Nyugat-Európában.

Laurence Bourguignon, az INRAP prehisztorikus leletekkel foglalkozó régésze szerint a figura verebet, nyaktekercset, fürjet vagy talán foglyot ábrázol. Úgy tűnik, hogy a madár éppen iszik, násztáncot jár vagy elrepülni készül. "Előfordul, hogy némelyek, akiknek nem szakmájuk a régészet, a Twitter közösségi portál madáremblémáját látják benne" - mondta Bourguignon. A madárfigurás emléket egy hajdani kovakőfaragó műhely hulladéka közt találták.

Az INRAP közleménye szerint alapvetően különbözik más hasonló korú műalkotásoktól, például a Chauvet-barlangban talált tárgyaktól, mert nem azért készült, hogy tartósan megmaradjon. Az intézet szerint ez arról tanúskodik, hogy a kor művészi kifejezései nem kizárólag a társadalmi kapcsolatok és a hiedelmek megerősítését szolgálták, hanem "múlandó, sőt játékos" önkifejezések is lehettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár