2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Európa eddig feltárt legrégebbi művégtagját

2016. január 15. 10:06 MTI

Európa eddig feltárt legrégebbi, csaknem 1500 éves művégtagjára bukkantak rá a dél-ausztriai Hemmabergben: a fából készült lábprotézis darabjait egy középkorban élt férfi földi maradványai között fedezték fel.

A középkorú férfi csontvázát egy kora középkori templomhoz tartozó temetőben tárták fel. A férfi bal lábfejét - talán egy balesetet követően - bokától lefelé amputálták, de a körülmények ellenére a páciens szerencsésen túlélte az operációt. A szakértők feltételezése szerint a férfi a 6. század közepe-vége táján halhatott meg, és valószínű, hogy nagyjából még két évet élt a beavatkozást követően. Mindez azt jelenti, hogy a fából készült lábprotézis körülbelül 1500 éves, vagyis ez az Európában talált eddigi legrégebbi művégtag. Kínában és Egyiptomban találtak korábbról való darabokat.

Az Osztrák Régészeti Intézet szakértője, Michaela Binder és kollégái röntgen- és CT-vizsgálatoknak is alávetették a férfi maradványait, arra a megállapításra jutva, hogy "maga a protézis egy alulról vaspánttal megerősített, fából készült lábfej volt". A szakember szerint a férfi medence és gerinc melletti izmainak lestrapáltsága azt sugallja, hogy lovagolhatott és feltehetőleg lovas katona volt, aki csatában sérült meg.

A csontvázat még 2013-ban fedezték fel, de csak most jutottak a meglepő felfedezésre a lábat illetően. "A fertőzésveszély már önmagában rendkívül magas lehetett, ami azt mutatja, hogy milyen jól végezték el a beavatkozást. És ne felejtsük el, hogy a civilizált világ pereméről beszélünk, a hatodik században" - idézte a The Local című hírportál az intézet egyik munkatársát. A kutatók szerint rokkantsága ellenére a férfi a közösség előkelő tagja lehetett. Mellé temettek egy kardot és egy díszes melltűt, és ekkortájt csupán a magas társadalmi rangú embereknek járt templomi temetés. A dél-ausztriai, Karintia tartománybeli Hemmaberg korai keresztény zarándokhely volt a maga hat templomával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár