2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háziállatként tarthatták az indiánok a nyakláncos hiúzt

2015. július 9. 16:03

Régészek egy fiatalon elpusztult hiúz maradványaira bukkantak egy Illinois államban feltárt 2000 éves sírdombban. A nyaklánccal a nyakában eltemetett állatot az amerikai indián őslakosok valószínűleg megszelídítették, és korai haláláig háziállatként tartották.

Az állatsírt egy indián sírkomplexum részeként találták meg a kutatók, mely sírok a Hopewell-kultúrához tartozó amerikai őslakos indiánokhoz köthetők. Az Hopewell-indiánok a mai Ohiótól Floridáig húzódó területen éltek, és bár nyelvükben és szokásaikban különbözhettek régiónként, jellegzetes fazekasságuk és művészetük - például állatalakot formázó pipáik és a fényes, csillámpalaszerű anyagból kifaragott állatszobraik - révén jól elkülöníthetők a több indián kultúrától.

Amikor a régészek az egyik sírban megtalálták a kagylókból és medvefogakból álló nyakláncot viselő kisállat tetemét, azt gondolták, hogy - mivel a Hopewell-indiánok gyakran temettek kutyákat halottaik mellé - ismét egy kutyával van dolguk. A kutyákat azonban általában a falvak szélén, és nem az emberek temetkezési helyéül szolgáló sírkomplexumba hantolták el, amikor pedig Angela Perri, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet régésze jobban megvizsgálta csontvázat, a fogazat alapján rájött, hogy ezúttal valamilyen macskaféle csontvázát találták meg. Kiderült, hogy egy - feltehetően - 4-7 hónapos hiúzról van szó.

Könnyen elképzelhető, hogy a hiúz árvává vált, de az sem kizárt, hogy az indiánok egyszerűen megölték az anyját, hogy megszelídíthessék az állatot. Mivel a csontvázon nem találtak vágásnyomokat, a kutatók feltételezik, hogy az állatok nem áldozták fel. Temetéskor a hiúz mancsait egymásra helyezték, ami alapján arra következtethetünk, hogy nagy tiszteletben tartották az állatot. Perri szerint a különleges sír és a nyaklánc arra utal, hogy a hiúzt feltételezhetően háziállatként tartották. A szakértő szerint az állatot valószínűleg nem megfelelő módon etették, ezért halhatott meg ilyen fiatalon. Bár a hiúz feltehetően egy gyerek háziállata volt, a sírt méretei miatt csakis felnőttek áshatták ki.

A kutatók tudomása szerint ez az egyetlen hasonló vadmacska temetkezési hely, amelyet valaha feltártak. Bár a régészcsapat további információszerzés céljából a csontok vizsgálatát tervezi, a kutatások folytatása könnyedén meghiúsulhat, mivel Illinois kormányzója az Illinois-i Állami Múzeum bezárását tervezi - tette hozzá Perri.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár