2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltemették vérmintáikat a yanomami indiánok

2015. április 7. 11:25 MTI

A yanomami indiánok eltemették azokat a vérmintáikat, amelyeket még az 1960-70-es években vettek tőlük amerikai kutatók.

A Brazília északi részén, az Amazonas és a Venezuelával határos Roraima államok vidékén őshonos yanomami törzs tagjai Roraima állam egyik falujában földelték el ősi ceremóniában a vérmintákat - adta hírül honlapján az O Globo brazil napilap, amely egy videót is közzétett a "temetésről".

1967-ben több ezer vérmintát vettek tőlük amerikai kutatók egy genetikai teszthez. Ezeket a mintákat fiolákban őrizték, amelyeket most sikerült visszakapni az Egyesült Államoktól. A mintákat adók közül 30-an még ma is élnek, közülük 15-én vettek részt a hétvégi ceremónián.

Davi Kopenawa, a yanomamik egyik sámánja elmondta, a törzs tagjait elborzasztotta az, hogy a mintákat évtizedeken keresztül hűtőszekrényekben őrizték távol az ősi földtől, ahonnan valók. "10 vagy 11 éves lehettem, amikor egy nem indián meglátogatta törzsünket. Négy faluban éltünk, sok misszionáriussal, ők mondták a törzs öregjeinek, hogy vért kell adnunk" - idézte fel a történteket Kopenawa, aki éveken keresztül harcolt azért, hogy visszaadják nekik a betegségek kutatására felhasznált mintákat. Az indiánok száma a múlt században nagyon megfogyatkozott, betegségek tizedelték őket, aranyásók nyomultak be területeikre, és ölték meg őket.

2010-ben az öt amerikai kutatóintézet, ahol a mintákat tárolták, elfogadta a brazil kormány javaslatát arra, hogy szolgáltassák vissza a mintákat az indiánoknak. Március 26-án a Pennsylvaniai Egyetem és a brazil hatóságok aláírták a megállapodást a minták visszaadásáról. Az őslakosok védelmével foglalkozó Survival International szerint ha egy yanomami meghal, holtestét elégetik, és a törzs számára létfontosságú, hogy semmilyen maradványa vagy java ne maradjon fent.

A yanomamik számát manapság mintegy 20 ezerre becsülik, a törzs tagjai 200-250 faluban élnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár