2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ahol majdnem meghiúsult a normandiai partraszállás: Omaha Beach

2015. május 27. 10:34

A normandiai partraszállást több mítosz is körüllengi, hiszen jelentősége rendkívüli. A 2. világháború egyik legnagyobb hadművelete, s a világtörténelem legnagyobb partraszállási akciója megpecsételte Hitler Németországának sorsát, mivel megnyitotta a nyugati frontot.

A nagyszabású hadműveletetet megelőző aprólékos tervezés részleteit most színesben követhetjük nyomon, a 2. világháború HD-ben című sorozat bemutatja, milyen leleményes felszerelésekre volt szükség a partraszálláshoz - a britek terveztek cséphadaró tankot, az óceán alatt üreges betontéglákat fektettek le kikötő gyanánt, megépítették a lánctalpas lángszórókat, de páncélozott rámpák és vesszőköteg-hordozók is segítették a parti szakaszok bevételét. Mindeközben lebilincselő terv készült Hitler félrevezetésére, hogy a németek végig azt higgyék, a szövetségesek Pas de Calais-nél szállnak partra. A Spektrum sorozata arra is kitér, hogy az egyik amerikai osztag kis híján a parton rekedt a normandiai Omaha partszakasznál. Ha ez megtörténik, akár az egész hadművelet meghiúsulhatott volna.

Winston Churchill brit miniszterelnök és Franklin Roosevelt amerikai elnök 1943 áprilisában Washingtonban találkoztak. Ekkor döntöttek arról, hogy 1944 nyarának elején behatolnak a megszállt európai szárazföldre. 

A normandiai partraszállást megelőző napok: a brit csapatok hajóra szálláshoz készülődnek.

1944. június 6.: a brit csapatok pár órával a Gold Beach-i partot érés után.

1944. június 6.: az amerikai csapatok partra szállnak Utah Beach-nél. A németek ellenállása viszonylag szerény volt, így a partraszállók gyorsan haladtak a szárazföld belseje felé, hogy csatlakozzanak a kora hajnalban földet ért ejtőernyős egységekhez.

A szövetségesek komoly légiereje támogatta a partraszállást. A képen a hadművelet előkészítésekor nappali bevetésen látható a brit Lancaster nehézbombázó.
 
Tekintse meg színesben a normandiai partraszállást a Spektrum dokumentumfilmjében május 28-án csütörtökön, este 22:00 órakor: A 2. világháború HD-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár