2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miről mesélnek a kunbábonyi avar sírlelet tárgyai?

2014. november 18. 14:06

November 12-13-án zárva volt a Cifrapalotában július dereka óta látogatható „Nagyurak és vezérek. Híres avar leletek a Kiskunságból” című régészeti kiállítás. Heinrich-Tamáska Orsolya, a lipcsei Geisteswissenschaftliches Zentrum, Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas e.V., valamint Hans-Ulrich Voß, a frankfurti Römisch-Germanische Komission des Deutschen Archäologischen Instituts munkatársa a legmodernebb felszereléssel két napon keresztül vizsgálta a kunbábonyi avar sírlelet néhány páratlanul szép darabját. Munkájukat a Kecskeméti Katona József Múzeum részéről Wicker Erika, a kiállítás rendezője segítette.

A kutatás egy nagyobb projekt része. Kecskemétre Budapestről érkeztek a német szakemberek, akik a Magyar Nemzeti Múzeumban a bócsai, hasonlóan gazdag temetkezés aranytárgyaival foglalkoztak. Kecskemétről pedig a vajdasági Sremska Mitrovicába utaztak tovább, ahol a híres sirmiumi avar lelet arany övvereteivel folytatták a vizsgálatot. A vizsgált leletek megegyeznek abban, hogy egykori tulajdonosaik az avar társadalmi piramis csúcsán álltak; uralkodók vagy az uralkodóház tagjai voltak, akik megengedhették maguknak, hogy díszövüket különleges szépségű, nagyméretű, öntött arany veretekkel ékesítsék.

A kutatások egyfelől e díszöv-veretek roncsolásmentes X-RFA (röntgen fluoreszcenciás analízis) vizsgálatát foglalták magukban, amivel lehetővé vált anyagösszetételük pontos meghatározása. A leletek digitális mikroszkópos dokumentációja pedig igen nagy felbontású, három dimenziós fényképek készítését célozta.

A kutatási eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a korai avarkor legszebb tárgyainak – és ezzel egykori tulajdonosainak – egymáshoz való viszonyát tisztázhassuk, s talán készítési helyükre is következtetni tudunk. Az eredmények és a felvételek a három régész közös tudományos publikációjában jelennek majd meg. 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár