2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száz év után került elő Scott fotósának jegyzetfüzete

2014. október 21. 08:34 MTI

A híres sarkvidéki felfedező, Robert Falcon Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete száz év után került napvilágra az Antarktiszon. A lelet a tavaszi melegnek köszönhetően bukkant elő a hó és jég alól - írja az új-zélandi Stuff.co hírportál.

George Murray Levick (1876-1956) jegyzeteire az Evans-foki állomáshelynél találtak rá, amely bázisként szolgált Scott utolsó és végzetes felfedező útjához, a Terra Nova expedícióhoz. A jegyzetfüzetre, amelynek első lapján tisztán olvasható Levick neve, az Új-Zélandi Antarktiszi Örökség Intézet munkatársa bukkant rá.

Levick, aki a fotózás mellett jártas volt a zoológiában és a sebészetben is, 1911 és 1913 között volt tagja Scott csapatának. A fotós a most megtalált füzetben jegyezte fel az 1911 során általa készített képek expozíciós adatait, dátumát és témáit. Nigel Watson, az intézet igazgatója érdekesnek nevezte a leletet, amely hiányzó része volt az expedíció hivatalos nyilvántartásának.

George Murray Levick jegyzetfüzetébe mélyedve

"Azután hogy hét évet töltöttünk Scott utolsó expedíciójának bázisát és hagyatékát konzerválva, örülünk hogy még mindig vannak új leletek" - nyilatkozta Watson. Mivel Levick füzete lapjaira esett szét az elmúlt száz évben, az oldalakat egyenként digitalizálják a jegyzetfüzet teljes helyreállítása előtt. A kutatók szerint a füzetben lejegyzett adatok közeli kapcsolatot mutatnak a Cambridge-i Scott Sarkköri Kutatóintézet hagyatékában lévő, Levicknek tulajdonított fotókkal.

Az elmúlt években több érdekes leletet is találtak az Új-Zélandi Antarktiszi Örökség Intézet munkatársai. 2013-ban fényképnegatívokra bukkantak az Evans-foki bázison, 2010-ben pedig három láda whiskeyt és két láda brandyt találtak egy másik sarkvidéki felfedező, Ernest Shackleton 1908-as expedíciójának állomáshelyén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár