2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús graffitit találtak egy rituális fürdőnél

2014. október 8. 14:06

1900 éves mikvét találtak Izraelben régészek, akik a rituális fürdőhöz tartozó ciszterna falán második világháborús, ausztrál katonák által készített feliratokat azonosítottak.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) szakemberei egy 1900 éves rituális fürdőt, egy mikvét, illetve egy 1700 éves ciszternát találták Ganei HaElánál, a 38-as autópálya mellett folyó útépítési munkálatok közben.

A mikve, más néven rituális fürdő a vallási előírásokban szereplő testi-lelki megtisztulás fontos kelléke, amely a második templom idején (i.e. 1. század-i.sz. 1. század) volt elterjedt Júdea zsidó lakossága körében. A fürdő a víz egy részét a tető alatt elhelyezett ciszternából kapta, másik része pedig az épület udvarán fúrt kútból jött. A mikve ma is létezik, igaz, csak az ortodox zsidók használják ténylegesen.

A régészek meglepődve tapasztalták, hogy az ókori építményt összefirkálták - méghozzá ausztrál katonák, akik a második világháború idején hagyták ott kézjegyüket a ciszterna mennyezetén. "A felfedezésnek köszönhetően két történetet rekonstruálhatunk: egyfelől az i.sz. 2. századi zsidó lakosságét, illetve - ami legalább ennyire érdekes - azon ausztrál katonákét, akik 1700 évvel később jártak ott" - fogalmazott Yoav Tsur ásatásvezető.

Az IAA egyik munkatársának sikerült kibetűznie a feliratot: a ciszterna mennyezetén a "Cpl Scarlett and Walsh", illetve a Royal Australian Engineers rövidítése ("RAE") olvasható, valamint a dátum, "30/05/1940." Egy kis kutatómunkát követően kiderült, hogy a két "graffitis" a RAE-ben szolgáló Philip William Scarlett és Patrick Raphael Walsh tizedesek. Scarlett és Walsh a 6. ausztrál hadosztály kötelékébe tartoztak, s a területen kaptak kiképzést, mielőtt 1940 októberében - a kapituláló Franciaország helyett - Egyiptomba vezényelték őket. Mindketten túlélték a világháborút, Scarlett 1970-ben, 51 éves korában, míg társa 2005-ben, 95 évesen hunyt el.

A fürdőhöz öt lépcső vezetett, a legfelső pedig padként szolgált, közölték az IAA régészei. A szakemberek szerint a mikvét a Római Birodalom elleni Bar Kohba-felkelés (132-135) után már nem használták, ám feltehetően a ciszternát kibővítették és víztartályként hasznosították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár