2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb lápi testet fedeztek fel Írországban

2014. szeptember 17. 13:02

Egy új, részben érintetlen mocsári múmiát fedeztek fel munkások az Írország északi részén lévő Meath megyében, közel ahhoz a helyszínhez, ahonnan két éve szintén előkerült egy lápi test.

Az Ír Nemzeti Múzeum régészei újságírók kérdéseire válaszolva megerősítették, hogy egy mocsári testre bukkantak a Westmeath megye határaihoz közel lévő Rossan-lápban. Maeve Sikora ír régész az Irish Examinernek elmondta, hogy a Közép-Írország tőzegbetakarításáért felelős Bord na Móna munkásai találtak rá a leletre. "A Nemzeti Múzeum munkatársai még mindig vizsgálják az emberi maradványokat" - mondta a szakember.

"A lápi test korára még csak becslések vannak, pontos adatokat csak néhány hónap múlva tudunk szolgáltatni, de az biztos, hogy több ezer éves"  tette hozzá. Mint az az Ír Nemzeti Múzeum munkatársai által a Múlt-kornak elküldött exkluzív fotón is jól látszik, a Rossan-lápban megtalált mocsári maradvány nem egy teljes emberi test, több tagja is hiányzik.

Az eddigi kutatások szerint az alsó lábszár, valamint a combcsont valószínűleg egy felnőtt emberé, azonban a régészek abban még nem biztosak, hogy a több ezer éves holttest milyen nemű.

Ugyanezen a helyszínen 2012-ben már találtak egy lápi testet, amely a radiokarbonos kormeghatározás szerint i. e. 700-400 között élhetett, a szakértők szerint az újonnan felfedezett személy is ebben az időszakban halhatott meg.

A mocsárban uralkodó - a konzerválás szempontjából nézve - kiváló körülmények (magas savtartalom, alacsony hőmérséklet, oxigénhiány) kiválóan biztosítják a szerves anyagok, mint például az emberi szövet és a test állagának megőrződését, így a szigetországban, valamint Észak-Európa mocsarasabb régióiban több száz lápi test lehet elrejtve a tőzeg alatt. Ezek a maradványok nagyrészt gyilkosságok áldozataiból származnak, akiket általában feláldoztak, például a jó termés érdekében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár