2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos utasszállítót lelőttek már a történelem folyamán

2014. július 21. 09:02

Az eltévedt utasszállító tragédiája

1973-ban a Sínai-félsziget felett az izraeli légierő lelőtt egy líbiai Boeing 727 típusú utasszállító repülőgépet, 108 személy halálát okozva. Izrael a támadást azzal indokolta, hogy a líbiai gép a sivatagban lévő katonai állások felett repült el, s nem tett eleget a leszállásra történt felszólításnak.

A Libyan Arab Airlines (LAA) 114-es járata a líbiai Tripoliból szállt fel 1973. február 21-én és Bengázi érintésével az egyiptomi Kairóba tartott. Hamarosan azonban a rossz időjárási körülmények és műszaki hiba miatt elnavigálta magát és délután kettő óra előtt öt perccel az 1967-es hatnapos háború óta izraeli irányítás alatt álló Sínai-félsziget felett izraeli légtérbe lépett. Két perccel később az izraeli légierő két F4-ese elfogta az utasszállítót. A Boeing a leszállásra történő felszólítást megtagadta, majd nyugat felé vette az irány.

Az F4-esek lelőtték az utasszállítót, amely kényszerlandolás közben a földbe csapódott. A fedélzetén tartózkodó 113 személyből csak öten - köztük a másodpilóta - élték túl az esetet. Izrael később elismerte, hogy a gép lelövésére személyesen David Elaza vezérkari főnök adott utasítást. Az akció a világméretű felháborodás ellenére sem váltott ki komolyabb arab válaszlépéseket, sőt az ENSZ sem ítélte el a támadást. Ellenben a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, Líbia, a Szovjetunió és az Egyesült Államok is a leghatározottabban elítélte az utasszállító lelövését. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár