2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos utasszállítót lelőttek már a történelem folyamán

2014. július 21. 09:02

Rést ütni az amerikai-brit szövetségen

1953. július 23-án a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg lelőtte a hongkongi székhelyű ázsiai légitársaság, a Cathay Pacific Airways Bangkokból Hongkongba tartó C-54 Skymaster típusú gépét. A fedélzeten tartózkodó 19 emberből tízen haltak meg. 

A C-54 Skymaster technikai problémák miatt csak egyórás késéssel tudott felszállni a bangkoki repülőtérről. A következő közel négy és félórás út a tervek szerint alakult, ám ekkor két kínai La-7 gépágyúkkal lelőtte a Cathay Pacific Airways VR-HEU lajstromú DC-4 utasszállító gépét a Hainan-szigetek közelében. Nem sokkal ezután a DC-4 segélyhívására a térségben tartózkodó USS Philippine Sea és USS Hornet őrjáratozó A-1 Skyraider-ei légi harcban lelőtték a két kínai gépet.

A VR-HEU tragédiája miatt komoly feszültség alakult ki Kína, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között. Ugyan Kína bocsánatot kért a gép lelövéséért és kompenzációt helyezett kilátásba, Dwight D. Eisenhower amerikai elnök kemény hangot ütött meg a pekingi vezetéssel szemben, kijelentve, hogy a kommunisták így akarták aláásni az angol-amerikai kapcsolatokat.

Azt nehéz megállapítani, hogy a tragikus kimenetelű incidens önmagában tovább rontotta volna-e az addig sem túl szívélyes viszonyt az angol-amerikai szövetség és a Kínai Népköztársaság között. Mindenesetre azzal, hogy az Eisenhower-adminisztráció a tajvani válság idején nukleáris fegyver bevetését fontolgatta Kína ellen, a pattanásig feszült helyzet időzített bombaként ketyegett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár