2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 50 év után új helyre kerülnek az Elgin-márványok 

2014. július 3. 13:54 MTI

Több mint fél évszázad után új helyen, új kiállítás keretében fogják bemutatni a világhírű Elgin-márványokat a British Museumban, amely jövő évben nagyszabású kiállítást rendez az ókori Görögországról.

Az athéni Parthenon márványszobrait és domborműveit 1962 óta a londoni múzeum Duveen galériáiban állították ki. 2015 nyarától azonban egy időszaki kiállítás központi darabjaiként a múzeum új szárnyában lesznek láthatók. A világ második leglátogatottabb múzeuma ugyanis az elmúlt évtizedek legnagyobb kiállítását rendezi az ókori görög művészetről saját gyűjteményéből és más intézményektől kölcsön kapott kiállítási tárgyakból - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A Sainsbury galériában megnyíló kiállítás az emberi test szépségét állítja a középpontba. "Az ókori görögök honosították meg a művészetben az emberi testet a szépség tárgyaként... A kiállítás új megvilágításban mutatja be a görög emberi testet a művészetekben, a róla kialakított elképzeléseket, valamint a világ más kultúráival való kapcsolatát" - idézte a British Museum szóvivőjét a brit napilap. Ez a tárlat lesz az első a múzeum azon új időszaki kiállításainak sorában, amelyek az intézmény állandó kiállítási tárgyainak kulcsfontosságú darabjait állítják új fénybe. A görög kiállítást 2016-ban egy Asszíriára összpontosító tárlat követi.

A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország hosszú évtizedek óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. A British Museum vezetése arra hivatkozva ellenzi a műtárgyak visszaadását, hogy azok az ő tulajdonát képezik.

Idén újra kibontakozott a vita a George Clooney rendezte Műkincsvadászok című film bemutatása nyomán, amely az elrabolt műkincsek kérdését állítja középpontba. Bill Murray, a film egyik főszereplője annak a véleményének adott hangot, hogy a márványoknak "ugyan jó helyük volt Londonban", de a briteknek "vissza kell engedniük azokat oda, ahonnan származnak". George Clooney is arról beszélt, hogy jó lenne, ha "megtalálnák a kincsek visszaútját Görögországba".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár