2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pablo Neruda eddig ismeretlen verseire bukkantak

2014. június 19. 14:31 MTI

Pablo Neruda irodalmi Nobel-díjas chilei költő húsz, eddig ismeretlen versére bukkantak kéziratai között. A művek közül hat szerelmes vers, a többiek különböző témákkal foglalkoznak. Neruda 1956 után írta őket.

A Pablo Neruda Alapítvány szerdai közlése szerint a költő kéziratainak katalogizálása során akadtak a művekre, melyek valódiságát szakértők vizsgálták meg. Az alkotásokat még idén bemutatják Latin-Amerikában, 2015-ben pedig Spanyolországban. Kiadásukat a költő születésének 110. és a Húsz szerelmes vers és egy kétségbeesett ének című híres kötete megjelenésének 90. évfordulójára tervezik.

A művek közül hat szerelmes vers, a többiek különböző témákkal foglalkoznak. Neruda 1956 után írta őket. "Nem lehet minden versről tudni keletkezése idejét, mert nem mindegyiken szerepel dátum. Írójuk csak néhányat látott el időponttal" - mondta el Dario Oses, az alapítvány könyvtárának vezetője.

Neruda (1904-1973) Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Elsősorban szerelmes versei, illetve a Canto General, a Dél-Amerika történelméről szóló epikus költeménye révén vált ismertté. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A Chile kommunista pártjához tartozó költő műveit Augusto Pinochet katonai diktatúrának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár