2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pákozd újratöltve

2014. március 19. 13:18 MTI

Teljesen megújult a pákozd-sukorói csatának szentelt emlékkiállítás, amely már interaktív elemekkel is várja a látogatókat. Az új tárlatot kedden nyitották meg Pákozdon.
 

A kiállítás 1848. március 15-től indulva részletesen bemutatja - magyar és angol nyelven - a történelmi eseményeket és a szabadságharc legkiemelkedőbb személyiségeit. A korabeli fegyverek és ruhák nemcsak megtekinthetők, hanem közülük néhány fel-, illetve ki is próbálható.

A kiállítótér egyik sarkában megelevenedik a pákozd-sukorói csatát megelőző haditanács, ahol teljes életnagyságban látható többek között Batthány Lajos miniszterelnök és Perczel Mór honvédtábornok mása is. Egy nagy kivetítőn kisfilmként elevenedik fel a csata minden mozzanata, míg egy mozgásérzékelős videojáték segítségével bárki be is kapcsolódhat a harcokba a magyar honvédség tagjaként. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forintos és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 50 millió forintos támogatásával nemcsak a tárlat anyagát, de a kiállítóteret is felújította.

L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány számára a kultúrán belül különösen fontos a közgyűjteményi rendszer újrapozicionálása. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az intézmények költségvetési hátterét stabilizálták, a kulturális normatívát visszaállították, a közgyűjtemények pedig "a legjobb helyre, a településekhez kerültek".

Mint megjegyezte, a pákozdi emlékmúzeum a ritka kivételek egyike, hiszen speciális feladatai és státusza miatt egy országos közgyűjtemény, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum filiáléja lett. L. Simon László rámutatott ugyanakkor, hogy "a múzeumi rendszer stabilizálásától még az emberek nem kezdenek el múzeumba járni". E kultúrpolitikai és társadalmi cél megvalósításához szerinte két feladatot kell teljesíteni: egyrészt a következő négy évben végre kell hajtani a múzeumi módszertani korszerűsítési programot, ami a szakmai megújulást is segíti, másrészt olyan programokat kell beindítani, amelyek "a mai kor kihívásainak megfelelnek és képesek látványosan felvenni a versenyt a fiatalokat körülvevő színes világgal".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár