2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

56-os emlékpontot avattak Pákozdon

2011. október 21. 15:20 MTI

Magyarország 1956-ban visszaadta Európának a szabadságba vetett hitet - hangoztatta Hende Csaba a pákozdi Katonai Emlékparkban, az ’56-os emlékpont avatásán.

A honvédelmi miniszter szavai szerint boldogabb korokban a szabadság olyan természetes, mint a lélegzetvétel, de ha nincs szabadság, hihetetlen erőfeszítésekre vagyunk képesek, hogy újra szabadok lehessünk. Mint hozzátette, az emlékpont a szabadságharcosoké, azoké a fiatalembereké, akik mind átélték a nagy találkozást a szabadsággal 1956-ban.

Hende Csaba megfogalmazása szerint, ma nem úgy kell harcolni a szabadságért, mint 55 évvel ezelőtt, de "most is keményen kell dolgozni azért, hogy munkánk eredménye fölött szabad legyen a döntés, s ne kelljen fejet hajtani az adósságválság előtt". Ezt a csatát csak a jóakaratú emberek együttműködésével lehet eredményesen megvívni - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének újabb hatalmas sikere az emlékpont. Szavai szerint a szervezet azért dolgozik, hogy megismerjük és megértsük a Magyar Honvédség 163 éves történelmét. Amikor működni kezdtek, akkor a pákozdi csata múzeumát bezárás fenyegette. Most a Parlamentben végszavazás előtt áll az a törvény, amely felveszi a nemzeti kegyeleti helyek sorába a mohácsi és a muhi csata emlékhelyeivel együtt – fűzte hozzá.

Cser-Palkovics András, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke, Székesfehérvár fideszes polgármestere beszédében hangsúlyozta, a pákozdi csatától a világháborúk küzdelmein át a békefenntartók missziós feladatáig mindent bemutató történelmi helyszín ma válik igazán teljessé. Szerinte ez a hely az ’56-os események jelképévé válik majd a szabadságot eltipró tankkal és a fiatal forradalmárok által kockakövekből emelt barikáddal.

Pintér Lajos professzor, egykori 56-os a visszaemlékezésében elmondta, rémálmaiban mindig egy olyan harckocsiból lőtték agyon, mint amilyen az emlékpontnál látható. Az emlékpont létrehozásával valósággá vált azok álma, akik ilyen barikádokon harcoltak a szovjet túlerő ellen. A fiatalok, ha meglátják ezt a harckocsit, érezni, tudni fogják, hogy 1956-ban akadt egy fiatal generáció, amely megpróbált szembeszállni ilyen acélszörnyetegek ellen, hogy kivívja a szabadságot - fogalmazott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár