2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka 16. századi koreai festményeket találtak Hawaiion 

2014. február 26. 12:12 MTI

Két ritka 16. századi koreai festményt azonosított gyűjteményében a honolului szépművészeti múzeum, amelyek közül az egyiket "eget rengető" felfedezésnek nevezték az intézmény kurátorai.

A két kép közül az értékesebbik 1586-ból származik és egy pavilonban tanácskozó tudósokat, tavon úszó hajókat és oszlopszerű sziklafalakat ábrázol. A festmény értéke abban rejlik, hogy mindössze néhány évvel a Koreai-félsziget elleni 1592 és 1596 között elkövetett japán invázió előtti időkből származik, ebből a korszakból nagyon kevés mű élte túl a háborút.

Emellett a tudósok tanácskozásának ábrázolása egy külön műfajnak számít Koreában, a festményen található kalligráfia pedig egy híres koreai költő műve. "Ez olyan, mintha egy elveszett Vermeer-festményt fedeztünk volna fel" - hangsúlyozta Shawn Eichmann, a múzeum kurátora.

A másik 16. századi kép egy kínai filozófust ábrázol és mivel jó állapotban maradt fenn, már ki is állították a múzeumban. A tudósok tanácskozását ábrázoló festményt a remények szerint Dél-Koreába küldik restaurálásra.

A művek Richard Douglas Lane néhai amerikai műkincsgyűjtő és -kereskedő személyes gyűjteményéből származnak, amelyet a honolului szépművészeti múzeum mindössze 26 ezer dollárért (5,8 millió forintért) vásárolt meg 2003-ban, Lane halála után. Mivel a 20 ezer darabból álló gyűjtemény nem volt katalogizálva, akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen értékeket rejt, a művek azonosításán egy évtizede dolgoznak a múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár